Ζημιές 8,6 δισ. δολαρίων μετρούν οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας

Ζημιές 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατέγραψαν οι μετοχές των κορυφαίων κινεζικών εταιρειών κατασκευής τσίπ σε χρηματιστηριακή αξία τη Δευτέρα.

Οι απώλειες προέκυψαν μετά την πρόταση της Ουάσιγκτον την Παρασκευή για νέους ελέγχους στις εξαγωγές με στόχο τον περιορισμό της πώλησης ημιαγωγών που έχουν κατασκευαστεί με αμερικανική τεχνολογία, εκτός εάν οι προμηθευτές λάβουν ειδική άδεια εξαγωγής.

Οι έλεγχοι απαγορεύουν επίσης σε πολίτες ή οντότητες των ΗΠΑ να συνεργάζονται με Κινέζους κατασκευαστές τσιπ χωρίς ρητή έγκριση,

περιορίζοντας την εξαγωγή εργαλείων κατασκευής που θα επέτρεπαν στην Κίνα να αναπτύξει τον δικό της εξοπλισμό.

Όπως διαβάζουμε στους Financial Times, η Semiconductor Manufacturing International, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ της Κίνας, υποχώρησε 4% στο Χονγκ Κονγκ, ενώ η Hua Hong Semiconductor υποχώρησε 9,4% και η Shanghai Fudan Microelectronics 20,2%.

«Οι περισσότερες από τις νέες εταιρείες δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, αλλά οι περιορισμοί επηρεάζουν το συνολικό κλίμα στην αγορά», δήλωσε ο Dickie Wong, επικεφαλής ερευνών στην Kingston Securities στο Χονγκ Κονγκ.

«Οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ δεν πρόκειται να εκτονωθούν, επομένως οποιαδήποτε προσθήκη σε οποιαδήποτε λίστα οντοτήτων ήρθε για να μείνει», πρόσθεσε ο Wong. «Αναμένουμε ότι στο εγγύς μέλλον θα προστεθούν κι άλλες εταιρείες στη λίστα».

Η πτώση των Κινέζων κατασκευαστών τσιπ ξεπέρασε τις ευρύτερες απώλειες των κινεζικών αγορών. Ο δείκτης CSI 300 της Σαγκάης και της Σενζέν υποχώρησε 2,2%, ενώ ο δείκτης αναφοράς Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 3%.

Όπως εκτιμάται, οι περιορισμοί αναμένεται να πλήξουν επίσης μεγάλους προμηθευτές στην υπόλοιπη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, αλλά η αντίδραση σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊβάν θα αρχίσει να φαίνεται από την Τρίτη, καθώς σήμερα Δευτέρα οι αγορές είναι κλειστές λόγω αργίας.

ΚίναΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣΖημιέςΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑαπώλειες
Keywords
Τυχαία Θέματα