Υποδέχτηκαν με κέρδη την έγκριση του EFSF οι ευρωαγορές

Η Σλοβακία άνοιξε το δρόμο για τον EFSF. Επικροτεί η Wall.Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν την απόφαση του Κοινοβουλίου της Σλοβακίας να ψηφίσει τη διεύρυνση του EFSF, μετά τη χθεσινή αποτυχία, οι ευρωαγορές, ενώ σημαντικό στήριγμα έδωσαν και οι μετοχές εταιρειών άρρηκτα συνδεδεμένων με το οικονομικό κλίμα όπως μεταλλευτικές και αυτοκινητοβιομηχανίες. Τα μάκρο άλλωστε των
τελευταίων ημερών, με τελευταίο παράδειγμα την μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο.

Ο αγγλικός FTSE έκλεισε ανοδικά κατά 0,85% στις 5.442 μονάδες , ο γαλλικός CAC σκαρφάλωσε κατά 2,42% στις 3.230 μονάδες ενώ ο DAX κέρδισε 2,21% στις 5.994 μονάδες.

Την ίδια με κέρδη κινείται και η Wall καθώς εντείνονται η προσδοκίες πως η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά την κρίση χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ.Γκάιτνερ επισήμανε μάλιστα την ανάγκη περαιτέρω πρωτοβουλιών από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ απηύθηνε έκκληση να δοθεί στις προβληματικές οικονομίες «οξυγόνο».

Ο Dow κερδίζει 1,07% στις 11.538 μονάδες, ο Nasdaq σκαρφαλώνει 1,29% στις 2.616 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται ανοδικά κατά 1,41% στις 1.212 μονάδες.

Να ανακεφαλαιοποιήσει «επειγόντως» τις τράπεζες της μέσα από μια συντονισμένη προσέγγιση για να σταματήσει τη μετάδοση της κρίσης του χρέους που έχει φθάσει πλέον σε «συστημική» κλίμακα και απειλεί να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία, κάλεσε την Ευρώπη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ακόμη, ζήτησε εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου και αποφασιστικές κινήσεις στο θέμα της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου, στο πλαίσιο ενός «οδικού χάρτη», όπως τον χαρακτήρισε, για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και στην ΕΕ.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ανακοίνωσε έναν οδικό χάρτη, όπως τον χαρακτήρισε, για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνης και την ΕΕ, προτάσσοντας την ανάγκη για δράση αναφορικά με την Ελλάδα, την ολοκλήρωση της δυνατότητας παρέμβασης της ευρωζώνης, τη συντονισμένη δράση για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, την επίσπευση των αναπτυξιακών πολιτικών και την οικοδόμηση καλύτερης οικονομικής διακυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα