Υποχωρούν λόγω ανανεωμένων… τραπεζικών φόβων πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Διευρύνει τις απώλειές του την Τετάρτη (15/3) το πετρέλαιο, καθώς η ανησυχία για την Credit Suisse… τρόμαξε τις παγκόσμιες αγορές, αντισταθμίζοντας τις ελπίδες για ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης.

Τα πρώτα σημάδια επιστροφής στην ηρεμία και τη σταθερότητα έσβησαν αφού ο μεγαλύτερος επενδυτής της Credit Suisse δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παράσχει στην ελβετική τράπεζα περισσότερη οικονομική βοήθεια, οδηγώντας τις δικές της, αλλά και

τις ευρύτερες ευρωπαϊκές μετοχές σε πτώση.

«Ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ευρώπη βρίσκεται υπό σημαντική αναταραχή σήμερα», δήλωσε ο Naeem Aslam, επικεφαλής επενδύσεων στην Zaye Capital Markets.

Πριν τη νέα… τραπεζική ανησυχία, το πετρέλαιο κατέγραφε κέρδη, μετά τα στοιχεία ότι η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας επιταχύνθηκε τους δύο πρώτους μήνες του 2023 μετά το τέλος των αυστηρών μέτρων περιορισμού του COVID-19.

Την Τρίτη, τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ υποχώρησαν περισσότερο από 4% σε χαμηλά τριών μηνών, υπό τους φόβους ότι η κατάρρευση της Silicon Valley Bank την περασμένη εβδομάδα και άλλες χρεοκοπίες τραπεζών των ΗΠΑ θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια οικονομική κρίση που θα επιβάρυνε τη ζήτηση καυσίμων.

Η μηνιαία έκθεση της Τετάρτης από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας παρείχε υποστήριξη στις τιμές, επισημαίνοντας μια αναμενόμενη ώθηση στη ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα, μια ημέρα αφότου ο ΟΠΕΚ αύξησε τις προβλέψεις του για την κινεζική ζήτηση για το 2023.

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα τα επίσημα στοιχεία για τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ αργότερα μέσα στην ημέρα, για να δουν εάν επιβεβαιώνουν την αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 1,2 εκατομμύριο βαρέλια που αναφέρθηκαν την Τρίτη από το American Petroleum Institute.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,44% στα 70,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,51% στα 76,22 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει και το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,098% στα 43,700 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,72% στα 1.924,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,07% στα 22,267 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός διολισθαίνει 3,14% στα 3,8763 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 1,37% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0585 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,70% στο 1,2075 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,65% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,877 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟαμερικανικό αργόδολαριοχρυσόςασήμιχαλκός
Keywords
Τυχαία Θέματα