Υποχωρούν ελαφρά οι τιμές του πετρελαίου με…ώθηση από τον ΟΠΕΚ+

16:47 3/6/2022 - Πηγή: Reporter

Ελαφρά πτωτικά κινούνται την Παρασκευή (3/6) οι τιμές του πετρελαίου, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει τους στόχους παραγωγής ελαφρώς περισσότερο από το προγραμματισμένο, αν και η περιορισμένη παγκόσμια προσφορά και η αυξανόμενη ζήτηση, καθώς η Κίνα χαλαρώνει τους περιορισμούς για τον COVID, περιόρισαν την πτώση.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του αύξησαν την Πέμπτη την παραγωγή τους στα 648.000

βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αντί των 432.000 bpd όπως είχε συμφωνηθεί προηγουμένως.

Αν και το μπρεντ βρισκόταν σε τροχιά πτώσης για την εβδομάδα, το αμερικανικό αργό οδεύει προς εβδομαδιαία κέρδη για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, λόγω της περιορισμένης προσφοράς στις ΗΠΑ, κάτι που έχει προκαλέσει συζητήσεις για περιορισμούς στις εξαγωγές καυσίμων ή φόρο στους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ωστόσο, οι προσδοκίες ότι η προσφορά θα παραμείνει περιορισμένη, περιορίζουν τις απώλειες. Ο ΟΠΕΚ+ μοίρασε την αύξηση στα μέλη του και εξακολουθεί να περιλαμβάνει τη Ρωσία, της οποίας η παραγωγή μειώνεται λόγω κυρώσεων και ορισμένοι αγοραστές αποφεύγουν το πετρέλαιό της λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, υποδηλώνοντας ότι η ώθηση θα υποχωρήσει.

«Ο ΟΠΕΚ+ είναι ακόμη πιθανό να προμηθεύσει σημαντικά λιγότερο πετρέλαιο στην αγορά από ό,τι είχε συμφωνηθεί και επομένως να μην επιφέρει την ανακούφιση που ελπίζαμε», επεσήμανε ο αναλυτής της Commerzbank Κάρστεν Φριτς.

Η εβδομαδιαία έκθεση αποθεμάτων την Πέμπτη έδειξε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5,1 εκατομμύρια βαρέλια περισσότερο από το αναμενόμενο και τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν επίσης, υπογραμμίζοντας τη στενή προσφορά.

Η υποστήριξη προήλθε, επίσης, από την αυξανόμενη ζήτηση. Με τα καθημερινά κρούσματα COVID-19 να μειώνονται, ο οικονομικός κόμβος της Κίνας, η Σαγκάη και η πρωτεύουσα, το Πεκίνο, χαλάρωσαν τους περιορισμούς του COVID-19 αυτή την εβδομάδα. Η κινεζική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στήριξη για την τόνωση της οικονομίας.

Στο επίκεντρο αργότερα την Παρασκευή θα είναι τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ για τον Μάιο. Οι επενδυτές περιμένουν επιβράδυνση στην αγορά εργασίας, η οποία θα μπορούσε να πείσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να προχωρήσει αργά στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,51% στα 116,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,42% στα 117,11 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,257% στα 85 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,14% στα 1.868,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι κερδίζει 0,75% στα 22,442 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός πέφτει 0,60% στα 4,525 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0737 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,10% στο 1,2563 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8547 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόδολαριοχρυσόςασήμιχαλκός
Keywords
Τυχαία Θέματα