Υπερδιπλασιάστηκαν σε δύο χρόνια οι τιμές βασικών ειδών διατροφής

Το κύμα ακρίβειας συνεχίζει να πλήττει τα νοικοκυριά, με τους πολίτες να δυσκολεύονται πλέον να προμηθευτούν ακόμα και βασικά είδη διατροφής, που σε αρκετές περιπτώσεις είδαν την τελευταία διετία τις τιμές τους να υπερδιπλασιάζονται, ενώ σε κάποια υπήρξε αύξηση ακόμα και 100%.

Ακόμα και τα παραδοσιακά φθηνά προϊόντα τείνουν να γίνουν απλησίαστα, ενώ σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια διατηρούνται και οι τιμές των εποχικών ειδών.

Οι παραγωγοί… κατηγορούν και τις καιρικές συνθήκες, εξηγώντας ότι ο καύσωνας συχνά τους καταστρέφει τη μισή καλλιέργεια. Μάλιστα, εκτιμούν

ότι οι τιμές δεν πρόκειται να πέσουν στο άμεσο μέλλον.

Ακόμα και οι λαϊκές αγορές που παραδοσιακά θεωρούνται πιο οικονομικές για την προμήθεια βασικών ειδών διατροφής έχουν ακριβύνει. Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του MEGA, οι πιπεριές κοστίζουν από 1,30 έως 2 ευρώ, από 1,60 πέρσι την ίδια εποχή, οι τομάτες από 1 ευρώ έως 1,20, από 80 λεπτά πέρυσι, οι μπάμιες 4,50 από 3 ευρώ, τα φασολάκια 5,50 από 2,5 ευρώ, τα σταφύλια 2 από 1,5 ευρώ πέρσι.

Στα ύψη οι τιμές και στα σούπερ μάρκετ

Η εικόνα δεν είναι καλύτερη και στα σούπερ μάρκετ, με τις ανατιμήσεις να είναι συνεχείς και τους καταναλωτές να προτιμούν να ψωνίσουν ό,τι υπάρχει σε προσφορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε δύο χρόνια, οι τιμές βασικών ειδών διατροφής πρώτης ανάγκης έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Για παράδειγμα:

- Ζάχαρη +64%

- Ελαιόλαδο +51%

- Πατάτες +46%

- Αλεύρι και δημητριακά +39%

- Ψωμί και αρτοσκευάσματα +32%

Επίσης, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ μπορεί ο πληθωρισμός να «μαζεύεται» κάπως σε ετήσια βάση, λόγω της συγκράτησης των τιμών στο ρεύμα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο κινείται σε διψήφια ποσοστά στα τρόφιμα ακόμη, (12,3%). Μάλιστα, φρέσκα προϊόντα, ένεκα και του καιρού, έχουν ακόμη και διπλάσιες τιμές σε σχέση με πέρυσι, αν και με βάση την ΕΛΣΤΑΤ στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα η αύξηση τον Ιούλιο ανήλθε στο 9,2%. Οι προβολές, δε, με βάση εκτιμήσεις των καλλιεργητών, παραπέμπουν σε νέα μεγάλη άνοδο, καθώς μάλιστα τον τελευταίο μήνα, πέρα από τον καιρό, η μεγάλη άνοδος των τιμών των καυσίμων έχει αυξήσει περαιτέρω το κόστος παραγωγής.

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση το στατιστικό δελτίο τιμών για τις κυριότερες κατηγορίες Φρούτων, Λαχανικών και Κρεάτων που εκδίδει ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών κι Αλιείας βασικά φρέσκα οπωρολαχανικά έχουν πάρει την ανιούσα, ξεπερνώντας ακόμη και το 100%, με πρωταθλητές «καλοκαιριού» τα φασολάκια και επόμενους «πρωταγωνιστές» τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο και τα σταφύλια. Π.χ. η επικρατούσα χονδρική τιμή στις 17/8 για τα αγγουράκια ήταν 0,80 ευρώ από 0. 56 ευρώ πέρυσι, τα καρότα 1,10 από 0,80 πέρυσι, τα ξερά κρεμμύδια 0.90 ευρώ από 0,58 πέρυσι, οι μπάμιες 4,30 από 3 ευρώ πέρυσι, οι πιπεριές χονδρές 1,60 από 0.80 πέρυσι, τομάτες 1,20 από 0,80 πέρυσι, φασολάκια τσαουλιά 4.50 από 1,90 πέρυσι, φασολάκια μπαρμπούνια 3,80 από 1,20 πέρυσι σουλτανίνα 1,60 από 1,30. Μάλιστα, όπως αναφέρουν παραγωγοί, με δεδομένη την καταστροφή λόγω καύσωνα σε μεγάλο μέρος της παραγωγής π.χ. κρεμμυδιών σε περιοχές όπως η Θήβα αναμένεται το επόμενο διάστημα οι τιμές να εκτοκευτούν περαιτέρω φτάνοντας στον εν λόγω προϊόν ακόμη και τα 3 ευρώ.

Μάλιστα, από Σεπτέμβριο είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν νέες ανατιμήσεις σε τρόφιμα, τα οποία συγκαταλέγονται στα βασικά προϊόντα. Το Υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθεί να βάλει φρένο στην αισχροκέρδεια επεκτείνοντας χρονικά το πλαφόν κέρδους που έχει επιβληθεί και διευρύνοντας τους περιορισμούς στον πρωτογενή τομέα αλλά και στους μεσάζοντες.

Σε αναζήτηση μέτρων

Τούτου δοθέντος και με πολλούς αστερίσκους στο «πινάκιο» επιδόσεών της η κυβέρνησης αναζητά «αντίδοτα» στην πολιτική φθορά και μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων, χωρίς παράλληλα να θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια για επενδυτική βαθμίδα αλλά και επαναφορά σε δημοσιονομικό δρόμο «ορθότητας». Ήδη, κύκλοι του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα επιχείρησαν να «κατασιγάσουν» τη φημολογία για μέτρα χωρίς να αποκλείουν, ωστόσο, επόμενες κινήσεις.

«Η Κυβέρνηση παρακολουθεί πάντοτε τα κοινωνικά προβλήματα χωρίς να παραγνωρίζει όμως την ανάγκη μιας σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής που είναι το θεμέλιο της συνολικής οικονομικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, και με βάση το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, υιοθετήθηκαν πρόσφατα μια σειρά από μέτρα στήριξης των πολιτών ύψους 4,4 δις ευρώ με ορίζοντα 4ετίας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά αλλά τονίστηκε ότι πέρα από «αυξήσεις- για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια- των μισθών και μιας σειράς επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, επέκταση του market pass μέχρι τον Οκτώβριο, θέσπιση του youth pass, απαλλαγή για 200.000 ευάλωτους συμπολίτες από την συμμετοχή τους στα φάρμακα, μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, επέκταση του αφορολόγητου για εξαρτώμενα μέλη κα.». «Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή συνδυάζοντας πάντοτε την κοινωνική ευαισθησία και την δημοσιονομική σταθερότητα», τονίστηκε.

Εν όψει της διαμόρφωσης του κλίματος για τη ΔΕΘ, πάντως, αυτό που προτάσσεται κυρίως είναι τα προαναφερθέντα μέτρα, και ειδικά η ενεργοποίηση του Market Pass 2 μέσα στο Σεπτέμβριο, με πιθανότερο σενάριο την εφάπαξ καταβολή τον Οκτώβριο, αλλά και η συνέχιση έστω κάποιων μικρών επιδοτήσεων για το ρεύμα και σε ευπαθείς ομάδες.

λαϊκές αγορέςσούπερ μάρκετακρίβειαβασικά αγαθάελαιόλαδοΖΑΧΑΡΗανατιμήσεις
Keywords
Αναζητήσεις
yperdiplasiastikan-se-dyo-chronia-oi-times-vasikon-eidon-diatrofis.htm
Τυχαία Θέματα