Υπ. Οικονομικών: Εξίσωση εσόδων και πρεσάρισμα των θεσμών για προαπαιτούμενα

Η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού την περασμένη εβδομάδα σήμανε την έναρξη ενός νέου γύρου του οικονομικού επιτελείου που έχει στόχο την όσο πιο τεκμηριωμένη κατάθεση του τελικού σχεδίου προϋπολογισμού.

Στο επίκεντρο της προσπάθειας είναι η διασφάλιση νέων πηγών εσόδων για το υπόλοιπο του έτους (αλλά και για το επόμενο αλλά και η εκπλήρωση δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Στο μέτωπο των εσόδων η στόχευση,( πέρα από τους πόρους που μπορεί να φέρει η ανάκαμψη σε μεσοπρόθεσμη βάση, είναι

- να βελτιωθεί η πορεία αντιμετώπισης

της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής με την επέκταση των ψηφιακών πληρωμών και των ηλεκτρονικών βιβλίων

- να αξιοποιηθεί το νέο πλαίσιο για το λαθρεμπόριο που ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και φιλοδοξεί να περιορίσει τo παράνομο εμπόριο στα καπνικά προϊόντα, που με βάση πρόσφατη Έκθεση της KPMG οδήγησε σε απώλειες για τα κρατικά ταμεία στα 610 εκατ. ευρώ το 2019

- να φορολογηθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων

- να αναθεωρηθεί λόγω των δηλώσεων τετραγωνικών ο ΕΝΦΙΑ

- να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων καθώς πολλά έχουν μείνει εκτός «σύμφωνος». Το «κέρδος» από τις τακτοποιήσεις με το προηγούμενο σύστημα ξεπερνά τα 4 δισεκ για το κράτος ωστόσο υπάρχει ακόμη μεγάλη «δεξαμενή».

Μάλιστα όπως αναφέρεται περίπου 50.000 ακίνητα που δεν έχουν τακτοποιηθεί είναι ή θα βρεθούν σε τράπεζες ή επενδυτικά funds μέσω των καταπτώσεων δανείων. Όπως γίνεται αντιληπτό αποτελούν ένα «καυτό» ζήτημα τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και για το κράτος.

- να αναθεωρηθούν οι αντικειμενικές αξίες μέσα από μια ρεαλιστική καταγραφή. Ωστόσο με το ότι περίπου 4 εκατομμύρια οικόπεδα εκτός σχεδίου βγαίνουν από την αγορά, με την κατάργηση των παρεκκλίσεων και τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, δημιουργείται ένα χάσμα αξίας σε σχέση με το χτες που πρέπει να αποτυπωθεί στις νέες αντικειμενικές.

- να επαναξιολογηθεί το μέτρο της επιστροφής φόρου

Στο μέτωπο των προαπαιτούμενων η κυβέρνηση και το υπ. Οικονομικών θα πρέπει να τρέξει για να «κλείσει» τα μέτωπα που και στην τελευταία τους έκθεση οι θεσμοί κατέγραψαν. Αυτά έχουν να κάνουν με

- τις νέες αντικειμενικές τιμές σε 10.000 περιοχές σε ολόκληρη την χώρα και την ένταξη στο σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων 3.000 περιοχών

- εκκρεμείς συντάξεις όπου πρέπει να γίνει μηδενισμός του «στοκ» μέσα στο 2021 Επισημαίνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριων συντάξεων στο τέλος Ιουνίου ανέρχονταν σε 117.876 και οι επικουρικές σε 57.101.

- την εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες σημείωσαν μικρή αύξηση φτάνοντας στα 1,72 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου.

Γιώργος Αλεξάκης

υπουργείο ΟικονομικώνθεσμοίΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΝΦΙΑαντικειμενικές αξίεςΟφειλές Δημοσίου
Keywords
Τυχαία Θέματα