Βρετανικό Μουσείο για Γλυπτά: Συνεχίζονται οι συνομιλίες με την Ελλάδα

Στον απόηχο του διπλωματικού επεισοδίου μεταξύ Ρίσι Σούνακ και Κυριάκου Μητσοτάκη το Βρετανικό Μουσείο διαβεβαιώνει πως η θέση του δεν αλλάζει.

«Η θέση του Βρετανικού Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια "σύμπραξη για τον Παρθενώνα" συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές» είπε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου στα ΝΕΑ.

«Πιστεύουμε ότι μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους θα πετύχει τη σωστή ισορροπία έτσι ώστε

αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο Μουσείο» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Νοεμβρίου ο πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όζμπορν είχε εκφράσει την ελπίδα ότι το μουσείο μπορεί να «καταλήξει σε μια συμφωνία με την Ελλάδα» που θα προβλέπει την προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με αντάλλαγμα αρχαιότητες που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Μπορεί να μην τα καταφέρουμε, αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει να προσπαθήσουμε» είχε πει ο Όζμπορν μιλώντας στο ετήσιο δείπνο των διαχειριστών του μουσείου στη γκαλερί Duveen, όπου βρίσκονται και τα Γλυπτά.

Είναι σαφές πως οι Βρετανοί δεν συζητούν (για την ώρα) μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, ωστόσο, είναι "ζεστοί" σε έναν δανεισμό, κάτι που όπως φαίνεται συζητά και η Ελλάδα.

Ενόψει και των εκλογών στη Βρετανία σε ένα χρόνο, ο Ρίσι Σούνακ επέλεξε να εναντιωθεί ακόμα και σε αυτή τη θέση για να βάλει απέναντι τους Εργατικούς, που εμφανίζονται θετικοί στο να μη βάλουν εμπόδια, εφόσον το Βρετανικό Μουσείο το αποφασίσει.

#βρετανικό_μουσείο #ΕΛΛΑΔΑ #Γλυπτά_του_Παρθενώνα
Keywords
Αναζητήσεις
vretaniko-mouseio-gia-glypta-synechizontai-oi-synomilies-me-tin-ellada.htm
Τυχαία Θέματα