«Βουτιά» στις ασιατικές αγορές- Βαριές απώλειες στην ηπειρωτική Κίνα

10:31 8/3/2022 - Πηγή: Reporter

Στα... κατακόκκινα έκλεισαν τη συνεδρίαση της Τρίτης (8/3) οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας, καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία σημείωσαν μικρή πρόοδο και η προοπτική απαγόρευσης των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία πυροδότησε φόβους των επενδυτών για τον πληθωρισμό και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση

του Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται πρόθυμη να προχωρήσει στην απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, ακόμη και αν δεν το κάνουν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, ανέφερε τη Δευτέρα το Reuters, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Το αργό έχει ήδη φτάσει σε υψηλά 14 ετών και η Ρωσία προειδοποίησε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα 300 δολάρια το βαρέλι και μπορεί να κλείσει τον κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, εάν η Δύση σταματήσει τις εισαγωγές πετρελαίου λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα πως παγώνει τυχόν πόρους άλλων 32 αξιωματούχων και ολιγαρχών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στην ιαπωνική δικαιοδοσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Οι νέες κυρώσεις βάζουν στο στόχαστρο 20 Ρώσους, ανάμεσά τους στελέχη και συνεργάτες υπουργών της κυβέρνησης του Πούτιν, αντιπροέδρους του κοινοβουλίου, τον ηγέτη της δημοκρατίας της Τσετσενίας και στελέχη εταιρειών που διατηρούν στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Στοχοθετούν 12 λευκορώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες, καθώς και 12 οργανισμούς στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Για να γίνει οποιαδήποτε πληρωμή ή μεταφορά κεφαλαίων στα πρόσωπα που υπόκεινται στις κυρώσεις εφεξής θα απαιτείται ειδική κυβερνητική άδεια.

Επίσης απαγόρευσε τις εξαγωγές εξοπλισμού για διυλιστήρια στη Ρωσία και ειδών γενικής (ή «διπλής») χρήσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον στρατό στη Λευκορωσία, ενώ απαγορεύτηκαν και οι εξαγωγές ειδών προοριζόμενων για το Υπουργείο Άμυνας, τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία της Λευκορωσίας, καθώς και της εταιρείας JSC Integral.

Ο Nikkei βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου του 2020, ενώ οι κινεζικές μετοχές στην ηπειρωτική Κίνα επέκτειναν τις απώλειές τους αφού έφτασαν σε χαμηλό 20 μηνών στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τα κρούσματα κορονοϊού επιβαρύνουν τις αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei κατέγραψε πτώση 1,71%, κλείνοντας στις 24.790,95 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατρακύλησε 1,55% στις 20.731 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έπεσε 2,35% στις 3.293,53 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ισχυρά καθοδικά 2,62% στις 12.244,50 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted σημείωσε πτώση 2,06% και έκλεισε στις 16.825,25 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 1,09% στις 2.622,40 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 6.980,30 μονάδες, χάνοντας 0,83%.

ασιατικές αγορέςNikkeiKospiιαπωνίαΚίναΑυστραλίαΩκεανίαΑΣΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα