Βομβιστική επίθεση σε πυρηνική εγκατάσταση στο Χάρκοβο- Ανησυχεί ο ΔΟΑΕ

09:30 8/3/2022 - Πηγή: Reporter

Έντονη ανησυχία σήμανε στην Ουκρανία μετά τη νέα βομβιστική επίθεση σε πυρηνική εγκατάσταση, αυτή τη φορά στο Χάρκοβο.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας της Ουκρανίας, η εγκατάσταση υπέστη ζημιές από τους βομβαρδισμούς, με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να την επιβεβαιώνει.

Ο ΔΟΑΕ ανακοίνωσε πως ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στην πολιορκημένη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη

της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, πάντως χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».

Σύμφωνα με Οργανισμό, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε την Κυριακή, προσθέτοντας πως δεν διαπιστώθηκε καμία αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στην εγκατάσταση.

Κατά τις ίδιες πηγές, επλήγη τμήμα του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας του Χάρκοβο, που παράγει ραδιολογικό υλικό για ιατρική και βιομηχανική χρήση.

Ο ΔΟΑΕ πρόσθεσε, πάντως, ότι «το απόθεμα ραδιενεργών υλικών στην εγκατάσταση είναι πολύ χαμηλό» και διαβεβαίωσε ότι «οι ζημιές που αναφέρθηκαν δεν είχαν καμία ραδιολογική συνέπεια».

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, πάντως, εξέφρασε την ανησυχία του για τη γενικότερη κατάσταση στην Ουκρανία: «Έχουμε ενημερωθεί για διάφορα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Πρέπει να αναλάβουμε δράση για να βοηθήσουμε στην αποφυγή πυρηνικού ατυχήματος στην Ουκρανία που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε».

ΔΟΑΕΧάρκοβοΟυκρανίαΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα