«Βουτιά» σχεδόν 2% για το πετρέλαιο-Πέφτει και το φυσικό αέριο

Απώλειες σχεδόν 2% καταγράφουν την Πέμπτη (22/6) οι τιμές του πετρελαίου, με τις προσδοκίες των επενδυτών για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων να αντισταθμίζονται από τα δυνητικά ανοδικά στοιχεία για τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ, αφού οι προκαταρκτικές μετρήσεις έδειξαν πτώση των αποθεμάτων.

Οι τιμές είχαν αυξηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση λόγω του ότι οι τιμές

του καλαμποκιού και της σόγιας στις ΗΠΑ έφτασαν σε υψηλά πολλών μηνών, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι οι ελλείψεις καλλιεργειών θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάμειξη βιοκαυσίμων και να αυξήσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Ωστόσο, η αγορά ήταν επιφυλακτική αφού ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε ότι δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμία μέχρι το τέλος του έτους ήταν «μια πολύ καλή εικασία».

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για 13η φορά ενόψει του πεισματικά ισχυρού πληθωρισμού.

Τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου διατήρησαν τα περισσότερα από τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς η αγορά παρακολουθεί νέους παράγοντες, όπως τα επίσημα στοιχεία για τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ που αναμένονται σήμερα και τα στοιχεία για τη δραστηριότητα των κινεζικών εργοστασίων που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Σε μια πρώτη εκτίμηση, τα στοιχεία της βιομηχανίας έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 1,2 εκατομμύριο βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, αψηφώντας τις προβλέψεις για αύξηση 300.000 βαρελιών.

Εν τω μεταξύ, στέλεχος της εταιρείας παραγωγής σχιστόλιθου των ΗΠΑ EOG Resources δήλωσε ότι οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να αυξηθούν, καθώς οι σιωπηλές αυξήσεις στην παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ και οι περικοπές από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ θα περιορίσουν την προσφορά τους επόμενους μήνες.

«Με τη ζήτηση να αυξάνεται εποχιακά τους επόμενους μήνες, αναμένουμε ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις των αποθεμάτων πετρελαίου θα γίνουν ορατές και θα υποστηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο αναλυτής στρατηγικής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 2% στα 71,08 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,98% στα 75,59 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί ελαφρά το φυσικό αέριο

Πιο ήπια πτώση καταγράφουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,471% στα 36,570 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,34% στα 1.938,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,70% στα 22,65 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,52% στα 3,9337 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,15% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1008 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,10% στο 1,2793 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8608 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα