Τουρκία: Αύξηση επιτοκίων από το 8,5% στο 15%

Την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας σηματοδοτεί η νέα ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, που ανακοίνωσε την Πέμπτη (22/6) μεγάλη αύξηση επιτοκίων.

Η κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε την απόφασή της να αυξήσει τα επιτόκια στο 15% από το 8,5% που βρίσκονταν πριν.

Εν αντιθέσει με τις κεντρικές τράπεζες

παγκοσμίως, ο Ερντογάν πίεζε εδώ και χρόνια την κεντρική τράπεζα της χώρας του να κρατήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, επιδεινώνοντας έτσι την οικονομική κατάσταση και ανεβάζοντας τον πληθωρισμό. Τα συναλλαγματικά αποθέματα, όμως, έχουν πια σχεδόν εξαντληθεί.

Η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί, σύμφωνα με αναλυτές, ξεκάθαρη αλλαγή πλεύσης. Εκτός βέβαια αν ο Ερντογάν απομακρύνει την Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν από τη θέση της, λόγω αυτής της πρωτοβουλίας. Το έχει κάνει, άλλωστε στο παρελθόν με τρεις κατά σειρά κεντρικούς τραπεζίτες που έχει απομακρύνει.

Η σημερινή, πάντως, ήταν η πρώτη συνεδρίαση υπό την Ερκάν η οποία εργάστηκε για σχεδόν μια δεκαετία στην Goldman Sachs και υπηρέτησε ως συν-διευθύνουσα σύμβουλος στη First Republic Bank στις ΗΠΑ.

Στη δήλωση που έγινε μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ, αναφέρθηκε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία νομισματικής σύσφιξης. Αναφέρεται: "Η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής θα αυξηθεί με την έναρξη της διαδικασίας νομισματικής σύσφιξης. Ωστόσο, με στόχο τη διασφάλιση της συνέχειας της σταθερότητας των τιμών, η TCMB θα συνεχίσει να υποστηρίζει στρατηγικές επενδύσεις που θα βελτιώσουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών".

ΤΟΥΡΚΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑεπιτόκια
Keywords
Τυχαία Θέματα