Βουλγαρία: Άρση βέτο για ένταξη της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα (24/6) υπέρ της άρσης του βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η απόφαση ελήφθη με 170 ψήφους υπέρ, 37 ψήφους κατά και 21 αποχές», ανακοίνωσε στο τέλος της ψηφοφορίας ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, Ατανάς Ατανάσοφ.

Η απόφαση θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από την απερχόμενη κυβέρνηση του φιλοευρωπαίου Κίριλ Πέτκοφ, ο οποίος είχε δηλώσει χθες πως θα ενεργήσει «γρήγορα».

Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι από το 2005 μπλοκαρισμένη στον προθάλαμο της ΕΕ.

Η

Ελλάδα είχε αρχικά θέσει βέτο μέχρι το 2018 και στη συνέχεια η Σόφια μπλόκαρε τη διαδικασία το 2020. Η Βουλγαρία ήταν ωστόσο το 1992 η πρώτη χώρα που είχε αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της γείτονός της κατά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όμως οι σχέσεις τους στη συνέχεια εντάθηκαν.

Εξαιτίας της διένεξης αυτής, οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία έχουν επίσης σταματήσει, καθώς η ΕΕ έχει συνδέσει αυτές τις δύο υποψηφιότητες.

Σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα, «τίποτε στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως αναγνώριση από τη Βουλγαρία της μακεδονικής γλώσσας», την οποία η Σόφια θεωρεί βουλγαρική διάλεκτο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μένει επίσης να πεισθούν τα Σκόπια: ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι είχε δηλώσει χθες, Πέμπτη, πως αυτή η πρόταση συμβιβασμού «στη σημερινή μορφή της» είναι «απαράδεκτη».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΒΕΤΟΒόρεια ΜακεδονίαΕυρώπη
Keywords
Τυχαία Θέματα