Βορίδης: 500 τόνοι νερού το στρέμμα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν

11:52 6/9/2023 - Πηγή: Reporter

Για την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα μας, μίλησε σε σημερινή συνέντευξή του ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ενώ σχολίασε τις επικρίσεις για «έλλειψη συντονισμού και κατάχρηση του 112».

«Nομίζω ότι είναι σαφές ότι κατ’ αρχάς λειτούργησαν μία σειρά από μηχανισμοί οι οποίοι μας επέτρεψαν να μην έχουμε προβλήματα πολύ μεγαλύτερα και πολύ περισσότερα» τόνισε αρχικά ο κ. Βορίδης.

«Αν διαβάζω καλά, μιλάμε για ένα φαινόμενο με 500 τόνους νερού το στρέμμα. Δηλαδή μιλάμε για πράγματα ασύλληπτα τα οποία δεν τα έχουμε ξαναδεί.

Με το να καθαρίσουμε τα φρεάτια, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Είχαν δοθεί σωστές οδηγίες, οι πολίτες ακολούθησαν τις σωστές οδηγίες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις να θυμίσουμε με πολύ λίγο μικρότερες βροχοπτώσεις, είχαμε θύματα», είπε ο Μάκης Βορίδης. Συμπλήρωσε ότι «άλλα μεγάλα ζητήματα υποδομών μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται. Τώρα θα υπάρχουν προφανώς θέματα με τις οικοσκευές θα μπούνε στη διαδικασία της αποζημίωσης, ενώ αναμένεται η αποτίμηση των ζημιών στην παραγωγή για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», υπογράμμισε.

«Απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν έχω ακούσει διαφωνία ως προς τη στρατηγική αυτή και φαίνεται ότι το 112 πράγματι σώζει ζωές. Γιατί αυτή η έγκαιρη προειδοποίηση μας δίνει τη δυνατότητα να χειριστούμε πολύ αποτελεσματικότερα τα πράγματα. Στο Μάτι κάηκαν άνθρωποι. Άρα λοιπόν, αυτή, αν θέλετε η εμπειρία, η οδυνηρή αυτή εμπειρία, είναι εκείνη η οποία επέτρεψε να μπουν σωστά οι προτεραιότητες, να αναπτυχθεί το 112 και να έχουμε πολύ λιγότερα προβλήματα και να σώζουμε ζωές με τη διαδικασία του 112».

Στη συνέχεια ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο ζήτημα του συντονισμού, τονίζοντας ότι γίνεται από ένα συντονιστικό κέντρο και δεν είναι ένα αφηρημένο πράγμα. «Ο συντονισμός είναι να έχεις τη δυνατότητα διάφορες υπηρεσίες να τις τοποθετήσεις και να τις διατάσσει σωστά», είπε για να επισημάνει στη συνέχεια:

«Το θέμα του συντονισμού έχει βελτιωθεί. Στο ερώτημα αν έχετε αναβαθμίσει τις διοικητικές δομές, αν έχετε περισσότερους πυροσβέστες, αν έχετε περισσότερα οχήματα, αν έχετε περισσότερα εναέρια μέσα, αν έχετε βελτιώσει τη διαδικασία και τη διασύνδεση των Δήμων στην Πολιτική προστασία με τις κεντρικές υπηρεσίες, εγώ θα πω ότι ο συντονισμός είναι καλύτερος, αλλά τα φαινόμενα είναι πολύ-πολύ πιο έντονα, πιο ακραία που φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη συχνότητα. Προφανώς δεν παραιτούμαστε και συνεχίζουμε να αναβαθμίζουμε», τόνισε.

ΒορίδηςκακοκαιρίαDANIEL
Keywords
Τυχαία Θέματα