Βαλκάνια 2021: Ενισχύοντας την περιφερειακή συνεργασία στη μετά-COVID19 εποχή

12:55 8/6/2021 - Πηγή: Reporter

Το Greek House Davos, ο πρώτος οργανισμός προώθησης της Ελλάδος στο περιθώριο του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, διοργανώνει, σε συνεργασία με τη δεξαμενή σκέψης και πλατφόρμα περιφερειακού διαλόγου, Thessaloniki Regional Forum, μία ανοιχτή διαδικτυακή συνδιάσκεψη με τίτλο Βαλκάνια 2021: Ενισχύοντας την περιφερειακή συνεργασία στη μετά-COVID19 εποχή.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση,

έχοντας στον πυρήνα των στόχων του την εξωστρέφεια και την πολυμερή συνεργασία, το φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής των 6 χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, έχει στόχο τη χαρτογράφηση των προβλημάτων και την εξερεύνηση των προοπτικών των Βαλκανικών χωρών, με απώτερο στόχο τη διάνοιξη ενός κοινού περιφερειακού μέλλοντος.

Το φόρουμ επιδιώκει να σκιαγραφήσει τις ευκαιρίες για συνεργασίες κάθε είδους στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, τονίζοντας παράλληλα την αυξανόμενη σημασία της Ελλάδος ως σημαντικού γεωπολιτικού και επενδυτικού κέντρου.

Η Ελλάδα, χώρα οικονομικά και εμπορικά ισχυρή στην περιοχή, με αποτελεσματικό Κράτος Δικαίου και ως αναπόσπαστο τμήμα των Ευρωατλαντικών θεσμών, αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο στην προώθηση των Βαλκανίων ως αξιόπιστου και σταθερού διεθνούς εταίρου, στην εποχή μετά την πανδημία. Ιδίως μετά την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας και την προσέλκυση σημαντικών διεθνών επενδύσεων, ο ρόλος της χώρας μας ενισχύεται. Η κατάκτηση ακόμη μεγαλύτερης εξωστρέφειας και η αναβάθμιση της περιφερειακής της παρουσίας αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την εποχή που έρχεται. Η συνδιάσκεψη Βαλκάνια 2021 φιλοδοξεί να ανοίξει ένα συνεπή και δομημένο διάλογο για αυτό ακριβώς το στοίχημα.

Δεκάδες διακεκριμένες προσωπικότητες από τους χώρους της πολιτικής και των διεθνών οργανισμών, της επιχειρηματικότητας και της διπλωματίας δίνουν τις δικές τους απαντήσεις για το μέλλον των Βαλκανίων και της Ελλάδας ως περιφερειακού δρώντα.

Το Κράτος Δικαίου ως παράγοντας σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια, ο ρόλος της καινοτομίας και των επενδύσεων στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής και τα επόμενα βήματα για την επιτυχή ένταξη των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή οικογένεια καθώς και η ενίσχυση της Ευρωατλαντικής συνεργασίας στην περιοχή αποτελούν τα κεντρικά θέματα του συνεδρίου.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αμερικανός Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Yποθέσεις, νυν και πρώην Πρόεδροι, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί Εξωτερικών, Πρέσβεις και Τραπεζίτες, συζητούν για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, τα επόμενα χρόνια.

Μεταξύ των επιβεβαιωμένων ομιλητών είναι ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti, ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Matthew Palmer, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές και Εμπορικές Σχέσεις Κώστας Φραγκογιάννης, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Lilyana Pavlova, ο Υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Djordje Radulovic, ο πρ. Πρόεδρος της Κροατίας Ivo Josipovic και ο πρ. Πρόεδρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Mladen Ivanic, ο πρ. Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Catalin Predoiu και η Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Barbara Kolm.

ΒαλκάνιαGreek House DavosΠαγκόσμιο Οικονομικό ΦόρουμThessaloniki Regional Forum
Keywords
Τυχαία Θέματα