Τσίπρας: Πολιτική αλλαγή μόνο με ήττα ΝΔ και πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, έδωσε συνέντευξη στο Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του STAR, εκεί όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις τρεις βασικές δεσμεύσεις του κόμματος, που είναι η αύξηση μισθών, η μείωση των τιμών και η ρύθμιση χρεών.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας

αναφερόμενος αρχικά στις μετεκλογικές συνεργασίες για το σχηματισμό «προοδευτικής κυβέρνησης», τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει αρχίσει και τα αλλάζει. Είναι προφανές ότι αυτοδυναμία δεν μπορεί να υπάρξει με την απλή αναλογική από την πρώτη κάλπη».

Σχετικά με την πεποίθηση της ΝΔ περί αυτοδυναμίας στις εκλογές σημείωσε ότι «λέγοντας αυτοδυναμία εννοεί ότι θα πάμε σε δεύτερες και τρίτες κάλπες και όσες χρειαστεί».

Πρόσθεσε ακόμα, ότι «χρειάζονται συναινέσεις για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25, ΚΚΕ μπορούν να επιλέξουν είτε τη συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα, είτε την ανοχή

Για το ενδεχόμενο να μη δεχτεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως πρωθυπουργό τόνισε ότι όλα όσα προεκλογικά λέγονται θα είναι πολύ διαφορετικά με αυτά που μετεκλογικά θα αποφασιστούν.

Προεκλογικά υπάρχει και θα υπάρχει μια αντιπαράθεση αλλά μετεκλογικά θα πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον του τόπου.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση μετά τις εκλογές αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα και υπάρχει δυνατότητα να προκύψει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, ότι θα έχει τη δυνατότητα το τρίτο κόμμα να θέσει τέτοιου είδους διλήμματα, γιατί πολύ απλά θα έχει μπροστά του την εκδοχή μιας επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας στην οποία θα συρρικνωθεί εκλογικά».

Για τη στάση του ΜέΡΑ25, είπε ότι δεν γνωρίζει «ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί της κάλπης, για το αν απαιτείται ή δεν απαιτείται η συνεισφορά όλων των προοδευτικών κομμάτων, και του κ. Βαρουφάκη, ακόμα και του ΚΚΕ.

Υπάρχουν όμως δύο εκδοχές: Υπάρχει η εκδοχή της συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα και υπάρχει η εκδοχή της ανοχής, στήριξης μιας κυβέρνησης προκειμένου να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή και να μην πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές.

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές και για τον κ. Βαρουφάκη θα ισχύσει το δίλημμα. Θα γνωρίζουν ότι αν υπάρχει η προοπτική βάσει των αριθμών προοπτική βάσει των αριθμών και με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο, πιστεύετε ότι δεν έχει αίσθημα αυτοσυντήρησης ο κ. Βαρουφάκης ή ο κ. Ανδρουλάκης και θα θελήσουν να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές όπου θα συρρικνωθούν στη μυλόπετρα των δύο μεγάλων κομμάτων;.

Διότι, οι δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική θα είναι δημοψήφισμα ουσιαστικά, θα είναι μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο. Για ποιο λόγο να το δεχτούν;», αναρωτήθηκε.

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια, πολιτική αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου και ηττηθεί η ΝΔ.

Η μάχη ενάντια στο φασισμό είναι καθημερινή-Η ΝΔ να φέρει την τροπολογία μας για τη Χρυσή Αυγή

Αναφορικά με τη ρύθμιση της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τροπολογία και «ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βορίδης μάς κουνούσαν το χέρι και μας έλεγαν ότι θέλουμε να κλείσουμε το μάτι στους νεοναζί, τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι η μάχη απέναντι στον φασισμό είναι καθημερινή.

Έκανε επίσης λόγο για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης σχολιάζοντας ότι «ο κ. Γεραπετρίτης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση πέριξ του Μαξίμου με τον αρμόδιο του Αρείου Πάγου». Έτσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την αυτονομία της Δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση με αυτές τις θεσμικές βαναυσότητες τροφοδοτεί την ακροδεξιά. Ζήτησε ακόμα από την κυβέρνηση «να σοβαρευτεί και να φέρει αύριο στην Βουλή την τροπολογία που είχαμε καταθέσει».

Αυξήσεις μισθών, μείωση τιμών και ρυθμίσεις χρεών αν πάρουμε τα κυβερνητικά ηνία

Ο κ. Τσίπρας θίγοντας το θέμα της ακρίβειας υποστήριξε ότι το φετινό τραπέζι του Πάσχα είναι ακριβότερο απ’ ότι πέρυσι, συμπληρώνοντας πως η αγοραστική δύναμη έχει πέσει κατά 45%.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τρεις βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αν αναλάβει τα κυβερνητικά ηνία, κάνοντας λόγο για αύξηση των μισθών, μείωση των τιμών και ρύθμιση των χρεών.

Για την πρώτη δέσμευση υπενθύμισε ότι θα επιδιώξει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, καθώς και την αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, μαζί με την επαναφορά της 13ης σύνταξη και τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Για την ακρίβεια, σημείωσε ότι είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, «αλλά η αισχροκέρδεια είναι ελληνικό πρόβλημα». Μίλησε για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, μείωση του ΕΦΚ στο χαμηλότερο επιτρεπτό όριο από την ΕΕ, ενώ συμπλήρωσε πως θα υπάρξει και ουσιαστικός μηχανισμός παρεμβάσεων και ελέγχου προκειμένου να περάσει η μείωση στην τσέπη του καταναλωτή.

Τέλος για τη ρύθμιση χρεών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε το κόμμα πριν λίγες μέρες, σημειώνοντας ότι αφορά μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Έκανε μάλιστα λόγο για ρύθμιση με μια πλατφόρμα που θα αφορά κυρίως τη μεσαία τάξη.

ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΜητσοτακηςεκλογές 2023
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα