Τσεχία: Θρηνεί τα θύματα των μαζικών πυροβολισμών στο πανεπιστήμιο

Η Τσεχική Δημοκρατία τήρησε ενός λεπτού σιγή το μεσημέρι του Σαββάτου (23/12) στη μνήμη εκείνων που σκοτώθηκαν στη μαζική δολοφονία της Πέμπτης σε πανεπιστήμιο της Πράγας.

Σύμφωνα με το BBC News, oι σημαίες στα επίσημα κτίρια κυμάτιζαν μεσίστια για να σηματοδοτήσουν μια ημέρα εθνικού πένθους.

Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην πρωτεύουσα από έναν φοιτητή, ο οποίος στη συνέχεια

αυτοκτόνησε.

Η αστυνομία προσπαθεί να αποκαλύψει το κίνητρο της επίθεσης, καθώς πρόκειται για μια από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις από μοναχικό δράστη στην Ευρώπη αυτόν τον αιώνα.

Μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης της Πέμπτης (21/12) ήταν και η Λένκα Χλάβκοβα, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μουσικολογίας του πανεπιστημίου.

Άλλα θύματα ήταν ο μεταφραστής και ειδικός στη φινλανδική λογοτεχνία Jan Dlask και η φοιτήτρια Lucie Spindlerova.

Οι πυροβολισμοί άρχισαν γύρω στις 15:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας) στο κτίριο της Σχολής Τεχνών, έξω από την πλατεία Γιαν Πάλαχ, στο κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας.

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ στους διαδρόμους και τις αίθουσες διδασκαλίας του κτιρίου, προτού αυτοπυροβοληθεί καθώς τον πλησίασαν οι δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η Αμερικανίδα τουρίστρια Hannah Mallicoat δήλωσε στο BBC ότι η ίδια και η οικογένειά της βρίσκονταν στην πλατεία Jan Palach κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

«Ένα πλήθος ανθρώπων διέσχιζε το δρόμο όταν έπεσε ο πρώτος πυροβολισμός. Νόμιζα ότι ήταν κάτι σαν πυροτέχνημα ή ανάφλεξη αυτοκινήτου μέχρι που άκουσα τον δεύτερο πυροβολισμό και ο κόσμος άρχισε να τρέχει.

Είδα μια σφαίρα να χτυπάει στο έδαφος στην άλλη πλευρά της πλατείας, περίπου 9 μέτρα μακριά, πριν σκύψω μέσα σε ένα κατάστημα. Όλη η περιοχή είχε αποκλειστεί και δεκάδες περιπολικά και ασθενοφόρα πήγαιναν προς το πανεπιστήμιο», είπε.

Σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Petr Fiala δήλωσε ότι η χώρα έχει συγκλονιστεί από αυτή τη «φρικτή πράξη».

«Είναι δύσκολο να βρει κανείς τα λόγια για να εκφράσει την καταδίκη από τη μία πλευρά και, από την άλλη, τον πόνο και τη θλίψη που αισθάνεται ολόκληρη η κοινωνία μας αυτές τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο ένοπλος πιστεύεται ότι σκότωσε τον πατέρα του σε διαφορετική τοποθεσία.

Είναι επίσης ύποπτος για τη δολοφονία ενός νεαρού άνδρα και της δύο μηνών κόρης του που βρέθηκαν νεκροί σε ένα δάσος στα περίχωρα της Πράγας στις 15 Δεκεμβρίου.

#Τσεχία #πανεπιστήμιο #ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ #δράστες #θάνατοι
Keywords
Αναζητήσεις
tsechia-thrinei-ta-thymata-ton-mazikon-pyrovolismon-sto-panepistimio.htm
Τυχαία Θέματα