Τροπολογία: Πού ρίχνει «άγκυρα» το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο

Να επιταχυνθεί η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 600 MW σε θαλάσσια περιοχή στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έχει στόχο σχετική τροπολογία που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, στην ακριτική περιοχή, όπου υπάρχει έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον αλλά και ανάπτυξη σταθμού επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, με “πιλοτικό” τρόπο το ΥΠΕΝ θέλει να δώσει πνοή στο σχέδιο για υπεράκτια αιολικά. Στόχος είναι υ υποδομή να εκταθεί στα νότια της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και

βόρεια-βορειοανατολικά της Σαμοθράκης.

Με βάση, δε, τη ρύθμιση, επενδυτές, που έχουν στη συγκεκριμένη περιοχή από παλιά άδεια παραγωγής ή αίτηση για άδεια, θα μπορούν να προχωρήσουν το έργο του γρηγορότερα σε σχέση με τα άλλα θαλασσοτεμάχια που σταδιακά θα διατεθούν.

Υπενθυμίζεται ότι συμμαχία στα υπεράκτια αιολικά πάρκα έχουν συνάψει, εξάλλου και οι όμιλοι Κοπελούζου - RF Energy, με στόχο την ανάπτυξη offshore πάρκων ισχύος 850 MW, σε Λήμνο και Αλεξανδρούπολη.

Αποθήκευση CO2

Αναφορικά με τα έργα αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS), η τροπολογία προβλέπει ότι φορείς που κατέχουν δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (Όμιλος Ελληνικών Πετρελαίων και Energean) και που διαθέτουν επαρκή δεδομένα για να τεκμηριώσουν την επιλεξιμότητα ως τόπου αποθήκευσης άνθρακα στο υπέδαφος των χερσαίων ή θαλάσσιων περιοχών που έχουν παραχωρηθεί αποκτούν -υπό προϋποθέσεις- το δικαίωμα αποθήκευσης CO2 για περίοδο 25 ετών.

Για την ενεργοποίηση του δικαιώματος, ο φορέας υποβάλλει εντός προθεσμίας 12 μηνών από την έναρξη ισχύος της διάταξης αίτηση στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ, πρώην ΕΔΕΥ), η οποία εντός 30 ημερών εκδίδει απόφαση με την οποία διαπιστώνει αν ο προτεινόμενος τόπος αποθήκευσης είναι καταρχήν επιλέξιμος.

Με την ίδια τροπολογία η ΕΔΕΥΕΠ -πέραν από το CCS παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο και στα offshore αιολικά, αφού αποκτά τις αρμοδιότητες του Φορέα των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) και ακολούθως την ευθύνη για την εκπόνηση των τεχνικών μελετών για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΥΑΠ, την οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ και την έκδοση των Αδειών.

Το νομοσχέδιο

Υπενθυμίζεται, ότι με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται στην Ολομέλεια και αφορά την Ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων δίνεται η δυνατότητα, πέρα από τα την ταχύτερη ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 600 MW στη θαλάσσια περιοχή στις εκβολές του Έβρου, να εγκατασταθούν αιολικοί σταθμοί σε θαλάσσιες περιοχές ώστε μέχρι το 2030 να υπάρξουν υποδομές τουλάχιστον έργα 2GW και βέβαια επενδύσεις 6 δισεκ.. Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, ενισχύεται η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και μειώνεται η χρήση συμβατικών καυσίμων.

Ειδικότερα:

- Mε κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Τουρισμού θα εγκριθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ), που θα αποτυπώνει σε ποιες θαλάσσιες περιοχές της χώρας είναι δυνατή η ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

- Με την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος θα οριοθετηθούν μία ή περισσότερες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ, που αποτελούν τμήματα των θαλάσσιων περιοχών που εμπεριέχονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΥΑΠ, και θα οριστούν οι όροι ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ σε αυτές.

- Με απόφαση του Φορέα ΥΑΠ, η οποία θα εκδοθεί εντός δύο μηνών από την δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος οριοθέτησης των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ(ΠΟΑΥΑΠ), θα εκκινήσει η διαδικασία χορήγησης Αδειών Έρευνας ΥΑΠ εντός των οριοθετημένων ΠΟΑΥΑΠ. Οι Άδειες Έρευνας ΥΑΠ θα χορηγούνται σε ενδιαφερόμενους που θα πληρούν συγκεκριμένα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια και θα υποβάλλουν και σχετική εγγυητική επιστολή.

- Οι κάτοχοι των Άδειών Έρευνας ΥΑΠ θα έχουν τη δυνατότητα να εκπονήσουν όλες τις αναγκαίες μετρήσεις και μελέτες εντός των ΠΟΑΥΑΠ για τις οποίες έλαβαν την σχετική Άδεια Έρευνας ΥΑΠ και παράλληλα να συμμετάσχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για την δυνατότητα εγκατάστασης Έργου ΥΑΠ και την λήψη λειτουργικής ενίσχυσης.

- Μετά την πάροδο περίπου 2.5 ετών από την χορήγηση των Αδειών Έρευνας ΥΑΠ θα οριστούν - με Υπουργική Απόφαση - επιμέρους Περιοχές Εγκατάστασης ΥΑΠ, εντός των ΠΟΑΥΑΠ, καθώς και εκτίμηση της μέγιστης ισχύος Έργων ΥΑΠ που εκτιμάται ότι μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε μία από αυτές.

- Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ακολούθως θα προκηρύξει ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης στα Έργα ΥΑΠ που θα αναπτυχθούν εντός των Περιοχών Εγκατάστασης ΥΑΠ αυτών.

- Ο κάθε συμμετέχων στον διαγωνισμό θα υποβάλλει διακριτές προσφορές για κάθε Περιοχή Εγκατάστασης ΥΑΠ, που βρίσκεται εντός της ΠΟΑΥΑΠ που έχει λάβει Άδεια Έρευνας ΥΑΠ και για την οποία επιθυμεί την εγκατάσταση Έργου ΥΑΠ.

- Για την επιλογή του Επενδυτή ΥΑΠ και την χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης, κριτήριο θα είναι η χαμηλότερη τιμή προσφοράς σε ευρώ ανά μεγαβατώρα, για την αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας από το Έργο ΥΑΠ που αναπτύσσεται εντός της συγκεκριμένης Περιοχής Εγκατάστασης ΥΑΠ.

- Ο συμμετέχων που θα επιλεγεί από την ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για συγκεκριμένη Περιοχή Εγκατάστασης ΥΑΠ θα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα για την αδειοδότηση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση του Έργου ΥΑΠ εντός της Περιοχής Εγκατάστασης ΥΑΠ (Επενδυτής ΥΑΠ).

Γιώργος Αλεξάκηςτροπολογίααιολικό πάρκο
Keywords
Τυχαία Θέματα