ΗΠΑ: Υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη κατασκευαστών όπλων την τελευταία δεκαετία

Κορυφαίοι κατασκευαστές όπλων έχουν κερδίσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια την τελευταία δεκαετία πουλώντας όπλα επίθεσης στρατιωτικού τύπου, σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής Εποπτείας και Μεταρρύθμισης της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας, τα κέρδη από την πώληση τυφεκίων τύπου επίθεσης υπερδιπλασιάστηκαν για εταιρείες όπως οι Smith & Wesson, Sturm, Ruger & Co. και Daniel Defense μεταξύ

του 2019 και του 2021.

Ο CEO της Sturm Ruger, Κρίστοφερ Κίλοϊ, και ο διευθύνων σύμβουλος της Daniel Defense, Μάρτι Ντάνιελ, κατέθεσαν στην ακρόαση της επιτροπής την Τετάρτη (27/7), ενώ ο CEO της Smith & Wesson, Μαρκ Σμίθ, αν και είχε προσκληθεί και αρχικά δεσμευτεί να παραστεί, στη συνέχεια άλλαξε γνώμη. Στην εναρκτήρια δήλωσή της την Τετάρτη, η πρόεδρος της επιτροπής Κάρολιν Μαλόνεϊ, υπογράμμισε ότι «η βιομηχανία όπλων έχει κατακλύσει τις γειτονιές μας, τα σχολεία μας, ακόμη και τις εκκλησίες μας, και έχει πλουτίσει με αυτό».

Η επιτροπή παρουσίασε τα εκτιμώμενα έσοδα από πωλήσεις τυφεκίων τύπου επίθεσης από το 2012, τη χρονιά που ένας ένοπλος σκότωσε 20 παιδιά και έξι ενήλικες στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook στο Κονέκτικατ:

Smith & Wesson: 695 εκατομμύρια δολάριαSturm, Ruger & Co: 514 εκατομμύρια δολάριαDaniel Defense: 528 εκατομμύρια δολάριαSIG Sauer: Αρνήθηκε να αναφέρειBushmaster: 2,9 εκατομμύρια δολάρια (μόνο 2021)

Παράλληλα, η έκθεση της επιτροπής τόνισε ότι πολλά από τα όπλα των προαναφερθέντων κατασκευαστών χρησιμοποιήθηκαν σε πρόσφατους μαζικούς θανάτους από πυροβολισμούς, όπως για παράδειγμα το ημιαυτόματο τουφέκι της Daniel Defense, το οποίο ήταν ένα από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στους πυροβολισμούς στο Ουβάλντε.

Ως απάντηση στα παραπάνω παραδείγματα, ο Μάρτι Ντάνιελ της Daniel Defense, υπογράμμισε ότι τα ημιαυτόματα όπλα τύπου επίθεσης που πωλούνται σήμερα είναι «ουσιαστικά τα ίδια με αυτά που κατασκευάστηκαν πριν από 100 χρόνια», τονίζοντας πως «η αντίδραση του έθνους μας πρέπει να επικεντρωθεί όχι στον τύπο του όπλου αλλά στον τύπο του ατόμου που είναι πιθανό να διαπράξει μαζικούς πυροβολισμούς».

Μεταξύ άλλων, η επιτροπή εστίασε και στις τακτικές μάρκετινγκ που χρησιμοποιεί η βιομηχανία των όπλων, συμπεριλαμβανομένων των διαφημίσεων Smith & Wesson που μιμούνται βιντεοπαιχνίδια σκοποβολής και ενός όπλου Sig Sauer που πωλείται ως «κορυφαίο αρπακτικό».

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια, η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να εξετάσει μια απαγόρευση των επιθετικών τυφεκίων. Το 1994 το Κογκρέσο είχε εγκρίνει έναν νόμο που απαγόρευσε για δέκα χρόνια την πώληση επιθετικών τυφεκίων και ορισμένων γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας. Ο νόμος αυτός έληξε το 2004, δεν ανανεώθηκε και οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν, κυρίως μεταξύ των νέων.

ΗΠΑΟΠΛΑοπλοκατοχήκέρδη
Keywords
Τυχαία Θέματα