Τρόμαξε τις ευρωαγορές το χτύπημα στο πυρηνικό εργοστάσιο-«Βουτιά» στο άνοιγμα

12:24 4/3/2022 - Πηγή: Reporter

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (4/3), καθώς κλιμακώνεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να επιτίθενται στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

Σε εγκατάσταση του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια ξέσπασε φωτιά μετά από επίθεση των ρωσικών δυνάμεων νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κατάσταση είναι πλέον ασφαλής, ενώ έχει ενεργοποιηθεί η Ομάδα Αντιμετώπισης Πυρηνικών Συμβάντων των ΗΠΑ.

Οι

διεθνείς ηγέτες καταδίκασαν τον βομβαρδισμό και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί η επίθεση.

Η Ρωσία εντείνει την επίθεσή της στον γείτονά της τις τελευταίες ημέρες, βομβαρδίζοντας μεγάλες πόλεις και προχωρώντας προς την πρωτεύουσα του Κιέβου. Η εισβολή έχει επισύρει άνευ προηγουμένου οικονομικές κυρώσεις από τις δυτικές κυβερνήσεις.

Τα κέρδη πριν από το «καμπανάκι» της Παρασκευής προήλθαν από τη Lufthansa.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 2,36% στις 427,02 μονάδες.

Ο γερμανικός DAΧ κατρακυλά 3% στις 13.286,47 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 3,03% στις 6.175,55 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 2,66% στις 7.037,12 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται καθοδικά 3,84%, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει πτώση 2,36%, με τον πορτογαλικό PSI 20 να υποχωρεί 1,04%.

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣDAX 30Stoxx Europe 600
Keywords
Τυχαία Θέματα