Τρίτη δόση: Από 30/9 τα ραντεβού για υγειονομικούς και 60+

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού οι υγειονομικοί, αλλά και άτομα άνω των 60 ετών. Διευκρινίζεται πως προτείνεται η τρίτη δόση να χορηγείται έξι μήνες μετά τη δεύτερη.

Συνεπώς, κάθε πολίτης άνω των 60 ετών, αλλά και οι υγειονομικοί, με βάση το πότε έλαβαν τη δεύτερη δόση, θα μπορούν να κανονίζουν το ραντεβού τους για την τρίτη.

Υπενθυμίζεται πως η εθνική επιτροπή έκανε θετική γνωμοδότηση για εμβολιασμό με τρίτη δόση για τους ανοσοκατασταλμένους,

που εφαρμόζεται από την περασμένη εβδομάδα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρει πως "σειρά παίρνουν οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας και όσοι είναι άνω των 60 ετών. Ο κίνδυνος για τους μεγαλύτερους αποτυπώνεται στα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ. Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση από τη λοίμωξη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Από μελέτες φαίνεται ότι η χυμική και κυτταρική ανοσία εκπτίπτει με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα η ομάδα άνω των 60 ετών έχει τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζεται τρίτη δόση".

Σημείωσε πως "ο FDA πριν από 3 μέρες χορήγησε έγκριση έκτακτης χρήσης για το εμβόλιο της Pfizer για τους άνω των 65 και τους έχοντες αυξημένο κίνδυνο έκθεσης, αλλά όχι στον γενικό πληθυσμό. Αναμένονται περισσότερα δεδομένα. Οι μελέτες από το Ισραήλ δείχνουν ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης μειώνει λοίμωξη και σοβαρή νόσηση. Στους μισούς από όσους έλαβαν την τρίτη δόση διπλασίασαν τα αντισώματα από την δεύτερη δόση. Από το CDC αναμένονται σύντομα δεδομένα από άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση. Μπορεί αυτή η δόση να αποτελεί και την τελική δόση".

Στη συνέχεια τόνισε πως την τρίτη δόση θα μπορούν να λαμβάνουν και επαγγελματίες όπως οι υγειονομικοί, οι οποίοι θεωρείται πως είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι απέναντι στον ιό.

Ο κ.Θεμιστοκλέους παίρνοντας το λόγο σημείωσε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολιασμού για τους ανοσοκατασταλμένους παραμένει ανοιχτή, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με τρίτη δόση για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.

τρίτη δόσηραντεβούυγειονομικοί
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα