Τρεις μεταρρυθμίσεις – φωτιά μέχρι να βγει ο χρόνος

Εργασιακή εφεδρεία, κλειστά επαγγέλματα και φορολογικό σύστημα.Τις λεπτομέρειες των τριών πυλώνων του έργου έχει κληθεί να φέρει εις πέρας ολοκληρώνουν τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας, τα οποία παρέμειναν στην Αθήνα, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της ηγεσίας
τους με την ελληνική πλευρά.

Οι μεταρρυθμίσεις που θα τελειοποιηθούν είναι η εργασιακή εφεδρεία, τα κλειστά επαγγέλματα και το φορολογικό σύστημα.

Κεντρική θέση στην ατζέντα των κλιμακίων έχει εργασιακή εφεδρεία, μετά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει περίπου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Παράλληλα, θα τρέξει και το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων καθώς και το κλείσιμο φορέων και οργανισμών του Δημοσίου. Ειδικά για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι αυτό θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι την Άνοιξη του 2012. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, εκκρεμεί η κατάθεση δύο ακόμη νομοσχεδίων που θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Το πρώτο θα περιλαμβάνει όλα τα επαγγέλματα που θα εξαιρούνται από το καθεστώς της απελευθέρωσης, αλλά και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να παραμείνουν κλειστά. Το δεύτερο νομοσχέδιο έχει να κάνει με την απαλοιφή όλων των επιμέρους νομοθετικών κωλυμάτων για τα επαγγέλματα που πρόκειται ν' ανοίξουν.

Τέλος, το μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στην ολοκλήρωση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος. Αν και διερευνάται το ενδεχόμενο η εφαρμογή να μετατεθεί για τον Ιανουάριο, εσχάτως, το ΥΠΟΙΚ δεν αποκλείει να κατατεθεί σε δύο φάσεις: πρώτα ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και μετά οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Ως προς το κομμάτι του ΚΒΣ (Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων), που εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον επόμενο μήνα, με τους νέους Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών, θεσπίζονται ελαστικότερα πρόστιμα, ειδικά κίνητρα συμμόρφωσης, αλλά και ένα νέο point system για τις φορολογικές παραβάσεις, με σημαντικότερο στοιχείο τη μη απόρριψη των βιβλίων.

Το δεύτερο κομμάτι θα αφορά αλλαγές που έχουν να κάνουν τόσο με την άμεση (εισόδημα, περιουσία κ.λπ.) όσο και με την έμμεση (ΦΠΑ, ΕΦΚ κ.λπ.) φορολογία.

Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι, επειδή η τρόικα στην τελευταία έκθεσή της υπογραμμίζει ότι προς το παρόν η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει στη μείωση των φορολογικών συντελεστών άμεσων και έμμεσων φόρων, οι εν λόγω αλλαγές σε συνδυασμό με αυτές που αφορούν τις φοροαπαλλαγές και φυσικά τις μειώσεις συντελεστών στις επιχειρήσεις, καθώς και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και όλες τις αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, μετατίθενται σε δεύτερο χρόνο.
Keywords
Τυχαία Θέματα