Τραπεζικά ομόλογα: Αποστολή εξετελέσθη κατά 60% σε ένα μήνα…και κάτι

11:18 6/2/2024 - Πηγή: Reporter

Ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί τον «καθρέφτη» της ελληνικής οικονομίας, η οποία αρχίζει να «δρέπει τους καρπούς» των κόπων της μετά από πολλά χρόνια λιτότητας. Ο ερχομός της επενδυτικής βαθμίδας έπειτα από περίπου 13 έτη στην κατηγορία junk έκανε ανάρπαστες τις ομολογιακές εκδόσεις των συστημικών τραπεζών στην «αυγή» του 2024.

Με έναν μήνα (συν μερικές μέρες) να έχει περάσει από την έναρξη του νέου έτους, οι τέσσερις τράπεζες

βγήκαν ήδη στις αγορές και άντλησαν σημαντικά κεφάλαια για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL). Μέχρι στιγμής, «μάζεψαν» 1,8 δισ. ευρώ με εκδόσεις ομολόγων κι ενώ έχουν προγραμματίσει να αντλήσουν περίπου 3 δισ. ευρώ για το σύνολο της τρέχουσας χρονιάς, έχοντας ήδη πετύχει τον ετήσιο στόχο κατά 60%. Σε όλες τις περιπτώσεις επιτεύχθηκε υπερκάλυψη τουλάχιστον 3 φορές πάνω από τον αρχικό στόχο, με τις συνολικές προσφορές να ξεπερνούν τα 7,2 δισ. ευρώ.

Με τις Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Εθνική Τράπεζα να έχουν προηγηθεί τον Ιανουάριο, σειρά είχε τη Δευτέρα (5/2) η Alpha Bank, καθώς βγήκε στις αγορές με 6ετές senior preferred ομόλογο, που μπορεί να ανακληθεί στην πενταετία. Η τράπεζα άντλησε το ποσό των 400 εκατ. ευρώ και οι προσφορές που υποβλήθηκαν στο βιβλίο ξεπέρασαν τα 1,25 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας έτσι το ζητούμενο ποσό της έκδοσης κατά περισσότερες από 3 φορές. Η υπερκάλυψη οδήγησε και σε μείωση της απόδοσης του τίτλου στο 5,125% από περίπου 5,5% που ήταν η αρχική τιμολόγηση για το κουπόνι.

Η πρώτη έξοδος στις αγορές για το 2024 έγινε από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία προχώρησε στην έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2. Η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ και το συνολικό βιβλίο εντολών της συναλλαγής ξεπέρασε το 1,8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από 3,7 φορές τον στόχο της έκδοσης.

Κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ άντλησε η Eurobank, που βγήκε στις αγορές με ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 δεκαετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη. Η συνολική ζήτηση έφτασε τα 1,8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά σχεδόν 6 φορές.

Για 500 εκατ. ευρώ βγήκε αρχικά στις αγορές η Εθνική Τράπεζα, αλλά τελικά άντλησε 600 εκατ. ευρώ. Μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου υψηλής εξασφάλισης, με δυνατότητα ανάκλησης στα τέσσερα έτη, η ΕΤΕ ολοκλήρωσε τις διαδικασίες συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους πάνω από 2,4 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από 4 φορές το ποσό της έκδοσης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 οι τράπεζες άντλησαν 3,4 δισ. ευρώ από τις αγορές μέσω 7 εκδόσεων. Η Alpha Bank είχε προχωρήσει σε δύο εκδόσεις ομολόγων, μία των 400 εκατ. ευρώ και μία των 500 εκατ. ευρώ. Η Eurobank προχώρησε στην έκδοση δύο senior preferred ομολόγων, 500 εκατ. ευρώ έκαστη. Αντίστοιχα, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε δύο εκδόσεις senior preferred ομολόγων, ύψους 500 εκατ. ευρώ η καθεμία. Τέλος, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στην έκδοση ομολόγου Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Αριστοτέλης Παππάς

#ΕΚΔΟΣΕΙΣ_ΟΜΟΛΟΓΩΝ #Τράπεζα_Πειραιώς_ #Εθνική_Τράπεζα #Eurobank #Alpha_Bank #υπερκάλυψη
Keywords
Αναζητήσεις
trapezika-omologa-apostoli-exetelesthi-kata-60-se-ena-minakai-kati.htm
Τυχαία Θέματα