Τουρκική λίρα: Πήρε τα…πάνω της μετά την αύξηση των επιτοκίων

Σημαντική «ανάσα» πήρε το τουρκικό νόμισμα την Πέμπτη, μετά την επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά 475 μονάδες βάσης (4,75 ποσοστιαίες μονάδες) στο 15%, από 10,25% προηγουμένως, ικανοποιώντας τις υψηλές προσδοκίες των επενδυτών μετά τον διορισμό νέου διοικητή από τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τη δέσμευσή του

για μία πιο φιλική στις αγορές οικονομική προσέγγιση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τουρκική λίρα ενισχύεται κατά 2,02% στις 7,5481 λίρες ανά δολάριο, ενώ με κέρδη 1,41% έκλεισε και το Χρηματιστήριο της Τουρκίας, με τους επενδυτές να στηρίζουν τις κινήσεις της νέας διοίκησης της κεντρικής τράπεζας.

Να υπενθυμίσουμε πως λίγη ώρα νωρίτερα η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε κατά 475 μονάδες βάσης στο 15%, από 10,25% προηγουμένως, τα επιτόκια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση της κεντρικής τουρκικής τράπεζας ήταν η πρώτη συνεδρίαση για τον νεοδιορισμένο από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κεντρικό τραπεζίτη, τον Naci Agbal.

Ουδείς ωστόσο μεταξύ επενδυτών και αναλυτών δείχνει πεπεισμένος πως ακόμη κι αυτή των επιτοκίων θα αποδειχθεί αρκετή για να σταθεροποιήσει το νόμισμα και την τουρκική οικονομία. Εν ολίγοις, με δεδομένο το βαρύ ιστορικό του Τούρκου προέδρου, οι επενδυτικοί οίκοι δυσπιστούν ως προς το εάν ο Ερντογάν θα αλλάξει πραγματικά πολιτική.

ΤΟΥΡΚΙΑΕρντογάνεπιτόκιαΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑNaci Agbal
Keywords
Τυχαία Θέματα