Τουρκική λίρα: Δυσοίωνες οι προβλέψεις των αναλυτών για το νόμισμα

20:01 5/8/2023 - Πηγή: Reporter

Τις προοπτικές της λίρας φαίνεται ότι επηρεάζουν οι πληθωριστικές πιέσεις στην Τουρκία, ενώ πλέον οι αναλυτές είναι περισσότερο απαισιόδοξοι για το νόμισμα της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, η Deutsche Bank προβλέπει ότι το τουρκικό νόμισμα θα υποχωρήσει στα 32 ανά δολάριο έως τα τέλη του 2023 έναντι 27 ανά δολάριο που βρίσκεται σήμερα. Για το 2024, δε, ο πήχης

ανεβαίνει στα 35 ανά δολάριο.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας, παρά την πρόσφατη αλλαγή κατεύθυνσης και την υιοθέτηση ορθόδοξων νομισματικών μέτρων (αυξήσεις επιτοκίων), εκτιμά πλέον ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει έως το 58% φέτος, ενώ θα κορυφωθεί στο 60% στο β’ τρίμηνο του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πρώτες αποφάσεις της νέας διοικήτριας, Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, ανέβασαν το βασικό επιτόκιο από το 8,5% στο 17,5%, παρότι οι αναλυτές περίμεναν ακόμη μεγαλύτερες παρεμβάσεις.

Από τις αρχές του έτους, η λίρα έχει απολέσει το 30% της αξίας της, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στα αναδυόμενα νομίσματα, μετά το πέσο της Αργεντικής.

Τι προβλέψει η HSBC

Η HSBC από την πλευρά της, έθεσε τον στόχο για το τουρκικό νόμισμα στα 29 ανά δολάριο έως τα τέλη του 2023 από 27 ανά δολάριο προηγουμένως, ενώ για το 2024 ο πήχης ανέβηκε στο 32 ανά δολάριο.

Στους παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν την HSBC σ’ αυτήν την απόφαση, πέραν της έλλειψης εμπιστοσύνης προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκαταλέγεται και η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος.

ΤΟΥΡΚΙΑΛίραΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣΠτώση
Keywords
Αναζητήσεις
tourkiki-lira-dysoiones-oi-provlepseis-ton-analyton-gia-to-nomisma.htm
Τυχαία Θέματα