Τουρισμός: Το 2023 γίνεται… 2019 - «Κλειδί» η τοπική αυτοδιοίκηση

Για «εκρηκτική» έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Παράσχης, κατά την χθεσινή (12/7) παρουσίαση της διοικητικής δομής και των στρατηγικών προτεραιοτήτων του ΣΕΤΕ για τα επόμενα χρόνια.

Διαφωνώντας με τους ισχυρισμούς για υποτονικό ξεκίνημα, ο κ. Παράσχης μίλησε για ένα εντυπωσιακό α’ τετράμηνο σε σύγκριση με το 2022, τονίζοντας πως «τουριστική σεζόν δεν είναι ο Ιούνιος μέχρι τον Σεπτέμβριο. Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι διαρκεί 12 μήνες». Όπως

είπε, το γεγονός ότι σε κάποιους προορισμούς υπήρξαν ενδείξεις ότι δεν πήγε καλά το ξεκίνημα, σημαίνει πως πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η σχέση αξίας και τιμής παίζει πολλή μεγάλη σημασία και ότι υπάρχουν άλλα δεδομένα για τον τουρισμό σήμερα και άλλα επί εποχής Covid-19.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η διοίκηση του ΣΕΤΕ, οι αεροπορικές αφίξεις είναι αυξημένες κατά 5% στο α’ πεντάμηνο και η προσφορά θέσεων είναι 5-6% πάνω σε σχέση με πέρυσι, ενώ η αύξηση στις αφίξεις είναι της τάξεως του 9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Μόνο οι αφίξεις από χώρες της Βόρειας Ευρώπης παρουσιάζουν μείωση, που είναι της τάξεως του 15% σε σύγκριση με το 2022. «Πλέον μπαίνουμε σε ένα πεδίο κανονικότητας έχοντας ως βάση το 2019. Το 2023 θα είναι το νέο έτος αναφοράς στο πεδίο των τουριστικών μεγεθών» δήλωσε από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΤΕ, Αλέξανδρος Θάνος.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία, ο κ. Παράσχης επισήμανε πως ναι μεν είναι θετική η ανάκαμψη, αλλά αυξάνονται και οι ευθύνες. Χαρακτήρισε ως κρίσιμης σημασίας τη συνεργασία του Συνδέσμου με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς, όπως είπε, κανένας δεν μπορεί να ξέρει τις δυνατότητες ανάπτυξης των προορισμών καλύτερα από τους τοπικούς φορείς. Η ενεργοποίηση των ΟΤΑ στην ανάδειξη των προορισμών θα παίξει κομβικό ρόλο τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Θάνος τόνισε ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει μια ευρύτερη κατανόηση της πρωτοβουλίας που πρέπει να πάρει».

Δημοκρατική και πολυσυλλεκτική βιομηχανία ο τουρισμός

«Εμείς ως φορέας προάγουμε τον υγιή ανταγωνισμό που δεν αφήνει κανέναν πίσω» ξεκαθάρισε ο κ. Παράσχης και πρόσθεσε πως οτιδήποτε κάνει πιο προσιτό το τουριστικό προϊόν αποτελεί κεντρικό άξονα του ΣΕΤΕ. Ο ίδιος σημείωσε πως ο τουρισμός είναι μια εξαιρετικά δημοκρατική βιομηχανία και δεν μπορεί κανείς να μείνει σε ένα αφήγημα που αφορά τους λίγους και πλούσιους, καθώς ο τουρισμός είναι για όλους. Παράλληλα, είπε πως στον σχεδιασμό του Συνδέσμου συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες καταλυμάτων (από ενοικιαζόμενα και χαμηλής κατηγορίας ξενοδοχεία έως πεντάστερα), επαναλαμβάνοντας με εμφατικό τρόπο πως ο τουρισμός είναι «δημοκρατική και πολυσυλλεκτική βιομηχανία».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις στο «τραπέζι» για το μέλλον του εγχώριου τουριστικού κλάδου, ανέφερε ότι «σε κάποια ζητήματα έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και σε κάποια άλλα περιμένουμε τις προτάσεις της κυβέρνησης για να τοποθετηθούμε». Αναφερόμενος στο στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό και στα σχέδια δράσης μέχρι το 2030, είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε «αγκαλιάσει» την προσέγγιση του ΣΕΤΕ σχετικά με την υλοποίηση και όχι απλά τη θεωρία της τουριστικής πολιτικής του.

Τα «αγκάθια» σε αγορά εργασίας και βραχυχρόνια μίσθωση

Σχετικά με το έλλειμμα στην αγορά εργασίας, που «αγγίζει» τις 70 χιλιάδες θέσεις φέτος, ο κ. Παράσχης αναγνώρισε πως «πρέπει να βρούμε λύσεις για να το αντιμετωπίσουμε». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τουριστικός κλάδος αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσέλκυση περισσότερων εργαζομένων σε διεθνές επίπεδο και πρέπει να ανακτήσει την ελκυστικότητά του με όρους που θα τον καθιστούν έναν σοβαρό εργοδότη τόσο για τους ντόπιους όσο και σε επίπεδο ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, εξήγησε ότι αποτελεί νέα πραγματικότητα, «αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε». Όπως είπε, είναι ένα φαινόμενο οικονομικό και κοινωνικό, για το οποίο η πολιτεία πρέπει να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες, σημειώνοντας παράλληλα ότι πάγια θέση του ΣΕΤΕ αποτελεί η αναγκαιότητα ρύθμισης του εν λόγω ζητήματος, καθώς είναι κρίσιμο κεφάλαιο που αφορά στον υγιή ανταγωνισμό της επόμενης μέρας.

Μονόδρομος η βιωσιμότητα

Οι κ.κ. Παράσχης και Θάνος ανέλυσαν ενδελεχώς τους βασικούς άξονες στρατηγικής ανάπτυξης του ΣΕΤΕ, οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την ορθή σύνθεση του τουριστικού προϊόντος. Πρόκειται για τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις δημόσιες υποδομές, τη διαχείριση των τουριστικών προορισμών, την αγορά εργασίας και τη βιωσιμότητα, με την τελευταία να εμπεριέχει όλα τα παραπάνω σύμφωνα με τη διοίκηση.

Αναφορικά με τις επενδύσεις στον τουρισμό, ο κ. Θάνος είπε πως πρέπει να δραστηριοποιηθούν σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον κλάδο ως τον «ήρωα των επενδύσεων». Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε συνεχώς τα δεδομένα της αγοράς, πρόσθεσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο χωροταξικό ζήτημα, στον ΦΠΑ και στην ανάγκη αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ 2021-2027 και του νέου αναπτυξιακού νόμου. «Χρειάζεται πολλή δουλειά και πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας» τόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΤΕ για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης που θα αφορούν σε πρωτοβουλίες για τις πύλες εισόδου στην Ελλάδα, ανάλογες με την ικανότητα του εκάστοτε προορισμού.

Στο κομμάτι της διαχείρισης και προώθησης των προορισμών, σημαντική είναι η προσπάθεια από τη Marketing Greece και το ΙΝΣΕΤΕ. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη να δημιουργηθούν σύγχρονοι φορείς διαχείρισης και προώθησης του τουρισμού, αλλά και να ενεργοποιηθούν οι συνέργειες μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε συνθήκες περιφερειακής ισότιμης και ισόρροπης ανάπτυξης, με απώτερο στόχο να μπει στο «παιχνίδι» όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, ο κ. Θάνος μίλησε για την αναγκαιότητα επαναρρύθμισης σε νέο πλαίσιο, την απαίτηση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και ουσιαστικά να συνδιαμορφώνουν το τουριστικό τους προϊόν, χαρακτηρίζοντας ως απαραίτητη τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Στην αγορά εργασίας ο τουρισμός δημιούργησε - συνέβαλε με 850 χιλιάδες νέες θέσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Θάνος αναφέρθηκε στην ανάγκη για δομικές αλλαγές υπό τη λογική ότι ο ΣΕΤΕ θέλει ευχαριστημένους επαγγελματίες και πελάτες και καλές υπηρεσίες. Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τον ελληνικό τουρισμό αποτελούν η φιλοξενία και η παράδοση, ενώ ειδική μνεία έγινε στην ανάπτυξη νέων επαγγελματικών δεδομένων και στα προγράμματα προσέλκυσης και εξειδίκευσης.

Τέλος, η διοίκηση του ΣΕΤΕ εξήγησε πως η βιωσιμότητα είναι ουσιαστικά η βασική προτεραιότητα που διέπει τον φορέα και αποτελεί «ένα μονόδρομο που πρέπει να ακολουθήσουμε». Οτιδήποτε αφορά στη βιωσιμότητα, πρέπει να έχουν όλες οι επιχειρήσεις πρόσβαση στη χρηματοδότηση, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παράσχης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η επόμενη μέρα δεν θα είναι απλά ένα κάλεσμα ευθύνης, αλλά ένα πολύ κρίσιμο κεφάλαιο για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Αριστοτέλης Παππάς

ΤουρισμόςΣΕΤΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα