Το sell-off των αγορών σε πέντε γραφήματα: Απώλειες $36 τρισεκατομμυρίων

Το «σκληρό» sell-off που έχει αγγίξει όλο το φάσμα των αγορών, οδήγησε τα χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων σε απώλειες που προσεγγίζουν το ρεκόρ των 36 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε εννιά μήνες.

Μάλιστα, όπως διαβάζουμε στο Bloomberg, η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί καθώς πλησιάζουμε στο τρίτο τρίμηνο του έτους, με τις κεντρικές τράπεζες να βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας ώστε να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια

και να τιθασεύσουν τον εκτοξευμένο πληθωρισμό.

«Βλέπουμε τον κόσμο να αναδιαμορφώνεται πολιτικά και οικονομικά, με τις τάσεις που αρχίζουν τώρα να διαρκούν για την υπόλοιπη δεκαετία», λέει ο David Dowsett, επικεφαλής επενδύσεων στην GAM Investment.

Ακολουθούν πέντε γραφήματα που δείχνουν τη ζημιά που έχουν υποστεί οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές φέτος.

Η μεγάλη πτώση

Τα ομόλογα και οι μετοχές σημειώνουν τη χειρότερη πτώση στην αξία τους που έχει καταγραφεί ποτέ. Η φετινή πτώση ξεπερνά εκείνη της κρίσης του 2008-2009 αλλά και της πανδημίας του 2020.

Χωρίς σωτήρα

Η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική ήταν αυτή που στήριξε το μακροβιότερο bull market όλων των εποχών τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τώρα, η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες γκρεμίζουν όσα βοήθησαν να χτιστούν. Η BofA έχει μετρήσει 294 αυξήσεις επιτοκίων από τον Αύγουστο του 2021 και 3,1 τρισ. δολάρια πιστωτικής σύσφιξης τους τελευταίους επτά μήνες.

Μεταβλητότητα

Η μεταβλητότητα σε νομίσματα και ομόλογα είναι αυξημένη, αλλά Goldman Sachs και BlackRock πιστεύουν ότι οι αγορές ακόμα δεν έχουν προεξοφλήσει πλήρως τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης.

Χαμένος παράδεισος

Τα παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια -τα ομόλογα και ο χρυσός- έχουν σημειώσει πτώση αυτό το τρίμηνο, καθώς ζούμε το σπάνιο φαινόμενο όπου ομόλογα και μετοχές υποχωρούν ταυτόχρονα.

Ένα τρίμηνο που πολλοί θέλουν να ξεχάσουν

Το τρίτο τρίμηνο του 2022 ήταν το πρώτο από το 1938 στο οποίο ο S&P 500 έκλεισε στο «κόκκινο» αφότου ενισχύθηκε πάνω από 10%.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΑγορέςαπώλειεςγραφήματαselloff
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα