Τέσσερις ενεργειακοί γίγαντες ελέγχουν το 50% της αγοράς LNG

Η ενεργειακή κρίση έχει εκτινάξει στα ύψη τις τιμές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και έχει οδηγήσει στη συγκέντρωσή της αγοράς στα χέρια λίγων πανίσχυρων ενεργειακών κολοσσών, «στριμώχνοντας» τους μικρότερους εμπόρους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η παραπάνω κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι το 2026, περίοδος που αναμένεται να αυξηθεί η παραγωγή και κατ’ επέκταση να υποχωρήσουν οι τιμές.

Η παγκόσμια αγορά LNG έχει

υπερδιπλασιαστεί από το 2011, καθώς εμφανίστηκαν δεκάδες νέες εταιρείες αλλά και νέοι παίκτες από την Ασία. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, οι μικρότεροι έμποροι αντιπροσώπευαν το 20% των εισαγωγών LNG μόνο στην Κίνα, ωστόσο η άνοδος των τιμών LNG στα 175-200 εκατομμύρια δολάρια, από περίπου 15-20 εκατομμύρια δολάρια πριν από δύο χρόνια, είχε σημαντικό αντίκτυπο στην εμπορική δραστηριότητα για πολλούς μικρότερους παίκτες.

Τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη διαπραγμάτευση της αγοράς LNG εκτινάχθηκαν στα ύψη αφού οι τιμές αναφοράς «εκτοξεύτηκαν» από τα χαμηλά επίπεδα των 2 δολαρίων ανά εκατ. βρετανικών θερμικών μονάδων (mmBtu) το 2020 στο ρεκόρ των 57 δολαρίων ανά mmBtu τον περασμένο μήνα.

Αν και οι τιμές έχουν υποχωρήσει πρόσφατα, και τη Δευτέρα βρίσκονταν στα 38 δολάρια ανά mmBtu, εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου αντανακλούν μια συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση.

Οι μεγάλοι παίκτες που ελέγχουν την αγορά

Οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά, και πλέον ευνοούν πολυεθνικές εταιρείες με ισχυρά, διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκιά, αλλά και ισχυρούς ισολογισμούς όπως οι ενεργειακοί κολοσσοί Shell, BP και TotalEnergies μαζί με σημαντικούς εμπορικούς οίκους όπως οι Vitol, Trafigura, Gunvor και Glencore.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, η Shell και η TotalEnergies εκτιμάται ότι έχουν συνδυασμένο χαρτοφυλάκιο 110 εκατομμυρίων τόνων από το σύνολο των 400 εκατομμυρίων τόνων της σημερινής αγοράς. Οι δύο ενεργειακοί κολοσσοί έχουν δημιουργήσει χαρτοφυλάκια, με την πρώτη να εξαγοράζει την BG και την TotalEnergies να αναλαμβάνει τη μονάδα LNG της Engie, ενώ και οι δύο είναι εταίροι στην κοινοπραξία North Field του Κατάρ, ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια υγροποιημένου αερίου.

Προσθέτοντας τα 70 εκατ. τόνους LNG που ελέγχει η Qatar Energy και τα 30 εκατ. τόνους της ΒΡ, σημαίνει πως τέσσερις μεγάλοι παίκτες ελέγχουν περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς.

Συμφωνία ΔΕΠΑ- Total Energies

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες επετεύχθη μια καθοριστικής σημασίας συμφωνία για την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας, στην περίπτωση μείωσης ή και διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού της TotalEnergies για την προμήθεια LNG.

Συγκεκριμένα, με βάση την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας υπέγραψε συμφωνία για την ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας για τους επόμενους πέντε μήνες, δηλαδή από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023 με τη γαλλική TotalEnergies για την προμήθεια LNG με δύο πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου ανά μήνα, συνολικού φορτίου που αντιστοιχεί σε 10 TWh.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, με τη στρατηγική αυτή συμφωνία επιτυγχάνεται ο εθνικός στόχος που έθεσε η κυβέρνηση για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τη σταδιακή απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ενέργειαυγροποιημένο φυσικό αέριοLNGενεργειακοί κολοσσοίΕυρώπη
Keywords
Τυχαία Θέματα