Το πιστόλι στον κρόταφο της Ελλάδας

Η ώρα μηδέν έφτασε για την Ευρώπη και το πιστόλι βρίσκεται στον κρόταφο της Ελλάδας, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο επικεφαλής της
HIS Global Insight, Jan Randolph.To mega θέμα για την αγορά είναι το εάν η χώρα θα καταφέρι να πάρει την 5η δόση του δανείου τον επόμενο μήνα. Οπως επισημαίνει, μπορεί δημοσιεύματα να ανέφεραν πως προετοιμάζεται νέα
διάσωση για την Ελλάδα η οποία θα περιλαμβάνει κίνητρα προς τους ιδιώτες ομολογιούχους για να υπάρξει επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, όμως αυτό δεν πρόκειται να ηρεμήσει την αγορά, και το εάν η Ελλ’αδα πτωχεύσει η όχι, είναι στα χέρια των πιστωτών της πλέον. Οπως υπογραμμίζει, δεν είναι πια στο χέρι των οίκων αξιολόγήσης η απόφαση του default της Ελλάδας, αλλά το μαχαίρι και το καρπούζι το έχουν οι πιστωτές της.
Εάν η Ελλάδα δεν πάρει την 5η δόση του δανείου, τότε θα είναι αντιμέτωπη με την πιθανότητα της πτώχευσης μέσα στο καλοκαίρι προείδοποιούν οι αναλυτές οι οποίο περιμένουν και αυτοι την ετυμηγορία της ΕΕ και του ΔΝΤ για την «πρόοδο» της Ελλάδας στο μέτωπο του ελλείμματος και σημειώνουν πως ακόμη και εάν οι πολιτικοί βρουν μία λύση, δεν πρόκειται να αλλάξει η εικόνα που έχει η αγορά για την Ελλάδα, δηλαδή η αναδιάρθρωσης του χρέους της.
Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της KBC, κ. Piet Lammnes, είναι δύσκολο η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα να είναι θετική, γιατί είναι σχεδόν ξεκάθαρο πως η χώρα απέτυχε στους στόχους του προγράμματος. Οπως σημειώνει, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι βέβαιο το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το ΔΝΤ δεν μπορεί να ανακοινώσει την έκθεσή του για την Ελλάδα… εκτός εάν υπάρχει ήδη ένα Σχέδιο Β για τη χώρα.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, η επόμενη εξέλιξη-κλειδί είναι όταν η μία εκ των δύο πλευρών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την λύση της ελληνικής κρίσης, δείξει σημάδια υποχώρησης και πιο «μαλακής» στάσης. Εάν αυτή η υποχώρηση έλθει από την ΕΚΤ, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπει στο τραπέζι και επισήμως. Εάν η υποχώρηση έλθει από τις ευρωπαϊκές χώρες, τότε μπορεί να σημαίνει ότι θα υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση προς τη χώρα.
Εντωμεταξύ, υπάρχουν αναλυτές οι οποίοι προειδοποιούν ότι, όχι μόνο δεν θα ηρεμήσουν τα πράγματα στο επόμενο διάστημα - έστω και εάν υπάρξει κάποια πολιτική απάντηση της Ευρώπης στο θέμα της Ελλάδας - αλλά με τις τόσες προκλήσεις που υπάρχουν σήμερα στην περιοχή, η κρίση θα πάρει πολύ χειρότερες διαστάσεις.
Τέσσερις είναι οι λοιπόν οι λόγοι, σύμφωνα με τον γκουρού της αγοράς νομισμάτων, πρώην στέλεχος της  Morgan Stanley και νυν επικεφαλής της SLJ Macro Partners, Stephen L Jen, που η κρίση στην Ευρωζώνη θα χιεροτερεύσει στο επόμενο διάστημα.
Πρώτον, η ευρωπαϊκή περιφέρεια έχει μηδέν ανταγωνιστικότητα, όχι απλά σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και μες την Ευρώπη, και μάλιστα έχει πλήρη έλλειψη των κατάλληλων ιδρυμάτων ή της κατάλληλης νοοτροπίας για να γίνει ανταγωνιστική.
Δεύτερον, υπάρχει ένα όριο στο πόση περισσότερη βοήθεια μπορούν να πάρουν οι προβληματικέ
Keywords
Τυχαία Θέματα