Το πετρέλαιο ανεβαίνει με συναγερμό για «στενή αγορά» λόγω Ρωσίας-Ουκρανίας

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα 21/2 λόγω της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εντείνοντας τις ανησυχίες για την προσφορά που διατήρησαν τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν κατ' αρχήν σε μια σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία, αλλά το Κρεμλίνο είπε ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια.

Ο Πούτιν προχώρησε στην αναγνώριση των δύο αποσχισμένων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητες.

«Οι τιμές του πετρελαίου βαδίζουν και πάλι ανοδικά, καθώς η αισιοδοξία μιας συνάντησης Μπάιντεν-Πούτιν εξασθενεί, ενώ ο ΟΠΕΚ+ συνεχίζει να αγωνίζεται να χτυπήσει τις ποσοστώσεις του που έχουν δημιουργήσει σε μεγάλο βαθμό το σοβαρό παγκόσμιο ενεργειακό έλλειμμα», δήλωσε ο Pratibha Thaker του Economist Intelligence Unit.

Οι υπουργοί των αραβικών χωρών που παράγουν πετρέλαιο δήλωσαν την Κυριακή ότι ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να τηρήσει την τρέχουσα συμφωνία του για προσθήκη 400.000 βαρελιών ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κάθε μήνα, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για άντληση περισσότερων, έτσι ώστε να μειωθεί η πίεση στις τιμές.

Τα κέρδη των τιμών έχουν περιοριστεί από την πιθανότητα να επιστρέψει στην αγορά πάνω από ένα εκατομμύριο bpd ιρανικού αργού.

Οι αναλυτές είπαν ότι η αγορά παραμένει σφιχτή και οποιαδήποτε προσθήκη πετρελαίου θα βοηθούσε, αλλά οι τιμές θα παραμείνουν ασταθείς στο εγγύς μέλλον.

«Εάν λάβει χώρα μια ρωσική εισβολή (στην Ουκρανία), όπως προειδοποίησαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες ημέρες, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια/βαρέλι, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία με το Ιράν», δήλωσε σε σημείωμα ο αναλυτής της Commonwealth Bank, Vivek Dhar.

Οι αγορές των ΗΠΑ παρέμειναν κλειστές τη Δευτέρα λόγω της αργίας της Ημέρας των Προέδρων.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα το αμερικανικό αργό ανέβηκε 2,89% στα 92,82 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ 2,70% στα 93,86 δολάρια το βαρέλι.

Ο χρυσός ενισχύθηκε 0,38% στα 1.907 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι έχασε 0,11% στα 23,965 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός έπεσε 0,79% δολάρια η λίβρα.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΡωσίαΟυκρανία
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
Ρωσίας-Ουκρανίας,rosias-oukranias