Το νέο Χίλτον και η κοσμοπολίτικη «γαστρονομική» γειτονιά της Αθήνας

08:49 3/2/2020 - Πηγή: Reporter

Ξεκινά σταδιακά το μεγάλο εγχείρημα σταδιακής μεταμόρφωσης του Χίλτον από … τον τελευταίο όροφο. Πιο συγκεκριμένα από τις 2 Φεβρουαρίου το Galaxy Bar & Restaurant, στον τελευταίο όροφο του Χίλτον, κλείνει για λίγους μήνες ώστε να υποδεχτεί με «σφραγίδα» Michelin τους θαμώνες του.

Κι αυτό καθώς, δίπλα στο Galaxy bar, το Funky

Gourmet, πιάνει θέση ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια της πόλης, που λειτουργεί περισσότερα από δέκα χρόνια στον Κεραμεικό.

Το «Funky Gourmet» που δημιούργησαν δυο βασικοί εκφραστές της πρωτοποριακής techno-motional γαστρονομίας στην Αθήνα, η Γεωργιάννα Χειλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσος, το Νοέμβριο του 2009 ανοίγει στο Χίλτον στοχεύοντας να «κεφαλαιοποιήσει» νέες υπεραξίες από την δεκαετή παρουσία του στο νεοκλασικό της οδού Παραμυθίας, πλέον σε μια δυναμική γειτονιά του αθηναϊκού κέντρου. Ήδη στην ευρύτερη περιοχή έχουν πιάσει πόστο βασικοί εκφραστές της Αθηναϊκής γαστρονομίας, από το Milos και το Βυζαντινό εντός Χίλτον, στο Βασίλαινα το Vezene, την Αγορά, την Cookoovaya, το CTC Athens, μέχρι το CV Distiller και το Musique Cafe. Έτσι πλέον η προσθήκη του Funky Gourmet κάνει το «ευρύτερο» Βατραχονήσι να φαντάζει μια «όαση» γαστρονομίας και τέχνης. Ήδη στα υφιστάμενα Μουσεία Βυζαντινό. Κυκλαδικής, Πολεμικό, Γουλανδρή έρχεται σύντομα να προστεθεί και η Εθνική Πινακοθήκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οικοδεσπότης του Funky Gourmet, το Χίλτον έχει μπει σε μια νέα φάση από πέρυσι. Πριν ένα χρόνο περίπου η ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνταντακόπουλου που έχει στο χαρτοφυλάκιό της πέρα από τα πλοία, την Costa Navarino, ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για την αύξηση της συμμετοχής της και την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας Ιονική Ξενοδοχεία και Επιχειρήσεις Α.Ε., ιδιοκτήτριας του εμβληματικού κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας το οποίο διαχειρίζεται η Hilton.

Πιο συγκεκριμένα η ΤΕΜΕΣ έχει υπό τον έλεγχο της το 51% της εταιρείας Ιονική Ξενοδοχεία και Επιχειρήσεις Α.Ε. ενώ το 49% απέκτησε εταιρία συνδεδεμένη με τον Όμιλο Olayan, μέτοχο της ΤΕΜΕΣ. Το ποσοστό αυτό κατείχε έως πρότινος η D Hospitality B.V., θυγατρική του Ομίλου Dogus.

Όπως ανέφερε πέρυσι στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος,ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ στο Χίλτον προγραμματίζεται μια επένδυση της τάξης των 50 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες ανακαίνισης, των οποίων την εποπτεία και τον συντονισμό (project management) έχει αναλάβει η ελληνική πολυεθνική μελετητική εταιρεία Salfo & Associates, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν με ορίζοντα το 2021, σε συνθήκες παράλληλης λειτουργίας του ξενοδοχείου. Τα σχέδια περιλαμβάνουν τη μετατροπή του Χίλτον σε μικτής χρήσης ξενοδοχείο, ενώ τα υφιστάμενα 506 δωμάτια θα μετατραπούν σε 126 πολυτελείς κατοικίες και 239 δωμάτια υψηλών προδιαγραφών. Επίσης, θα υπάρχουν ιδιωτικά clubs με εστιατόρια διακεκριμένων brands, clubs υγείας και ευεξίας, χώροι γυμναστηρίου, spa και πισίνα. Ακόμα, σε μέρος των δημόσιων και συνεδριακών χώρων θα αναπτυχθούν εμπορικοί χώροι (λιανικής) και εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, ενώ δεν αποκλείεται η ιδιοκτήτρια εταιρεία να αξιοποιήσει το υπόλοιπο του ισχύοντα συντελεστή δόμησης, που αντιστοιχεί σε 9.000 τ.μ.

Γιώργος Αλεξάκης

ΧίλτονGalaxy Bar & Restaurantfunky gourmet
Keywords
Τυχαία Θέματα