Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια της Κίνας – Πανικός από τον κοροναϊό – Εξανεμίστηκαν 400 δισ. δολ. – Ψυχραιμία στην Ευρώπη

08:42 3/2/2020 - Πηγή: BankWars
UPD: Κατέρρευσαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Κίνα λόγω της ανησυχίας για τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την αργία της κινεζικής πρωτοχρονιάς, παρά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε στην παροχή επιπλέον ρευστότητας, ύψους 173 δισ.  δολ.
στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ωστόσο η παρέμβασή της δεν βελτίωσε το κλίμα στις αγορές.
Στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, που άνοιξε για πρώτη φορά από τις 23 Ιανουαρίου,  ο CSI 300 με τα blue chips κατέγραψε πτώση έως και 9,1%.  Τελικά έκλεισε με βουτιά 7,72% στις 2.746 μονάδες, τη χειρότερη πτώση του εδώ και σχεδόν 5 χρόνια,Από τη χρηματιστηριακή αγορά της Σαγκάης έκαναν φτερά 393 δισ. δολ. μέσα σε μία ημέρα.


Στο χρηματιστήριο της Σεντζέν, το δεύτερο μεγαλύτερο της ηπειρωτικής Κίνας, ο βασικός δείκτης κατέγραφε πτώση 8,99% στις 1.598,80 μονάδες. Περισσότερες από 2.600 μετοχές βρέθηκαν σε limit down (-10%). Βουτιά έως και 9% βρέθηκαν να κάνουν επίσης ο Σύνθετος Δείκτης της Σαγκάης και ο βασικός δείκτης στη Σένζεν.Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) ανακοίνωσε ότι η βουτιά των μετοχών έχει στοιχεία μιας παράλογης αντίδρασης ή ακόμα και πανικού, που θυμίζει συμπεριφορά αγέλης, σε σχόλιό της σε εφημερίδα που δημοσιεύθηκε μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 1% στις 22.971 μονάδες.Ο ευρύτερος δείκτης Topix, έκλεισε με πτώση 0,70%, στις 1.672,66 μονάδες.

Αντίθετα, στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng μοιάζει να αντιστέκεται στην τάση, σημειώνοντας άνοδο 0,32% στις 26.386 μονάδες.

Ο νέος ιός έχει προκαλέσει συναγερμό διότι εξαπλώνεται γρήγορα, δεν είναι γνωστά πολλά στοιχεία για αυτόν και η δραστική απάντηση των αρχών είναι πιθανόν να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη.

«Αυτό θα κρατήσει για κάποιο διάστημα», δήλωσε η Άιρις Πανγκ, οικονομολόγος στην ING για την Κίνα. «Δεν είναι βέβαιο εάν οι εργάτες ή πόσοι από αυτούς θα επιστρέψουν στα εργοστάσιά τους», δήλωσε. «Δεν έχουμε δει ακόμα οικονομικά αποτελέσματα εταιριών μετά (την εξάπλωση) του κοροναϊού. Εστιατόρια και εταιρίες λιανικής πώλησης ίσως έχουν πολύ λίγες πωλήσεις».

Ο χαλκός υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών, ενώ το αλουμίνιο, ο ψευδάργυρος και ο μόλυβδος υποχώρησαν πάνω από 4% και οι σπόροι σόγιας κατά 2%. Αντίθετα, οι τιμές των ομολόγων κατέγραψαν άλμα.

Ψυχραιμία στις ευρωαγορές παρά την κατάρρευση των μετοχών στην Κίνα
Ψυχραιμία επικρατεί στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, παρά την κατάρρευση των μετοχών στην Κίνα, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού και της ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύεται 0,35% στις 13.0028 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 0,3% στις 7.307 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι διαπραγματεύεται με κέρδη 0,3% στις 5.822 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαπραγματεύεται με οριακή μεταβολή +0,3% στις 23.299 μονάδες.
Ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη κερδίζει 0,21% στις 9.389 μονάδες.

upd: Οι δείκτες στα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας καταρρέουν, καταγράφοντας πτώση 9%, καθώς οι επενδυτές μοιάζουν να έχουν καταληφθεί από πανικό εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός και των οικονομικών επιπτώσεών της, κατά την πρώτη συνεδρίαση μετά τις διακοπές για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος.

H απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να προσφέρει ένεση ρευστότητας 1,2 τρισ. γιουάν (171 δισ. δολάρια) στην αγορά και να μειώσει το επιτόκιο κατά 10 μονάδες βάσης δεν αποδείχθηκε ικανή να ανατρέψει το κλίμα.

Η απόδοση του κινεζικού 10ετους ομολόγου παρουσίασε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2014, καθώς αρκετοί από τους επενδυτές εστράφησαν σε αυτό για ασφάλεια, εγκαταλείποντας όποιο άλλο κινεζικό ενεργητικό. Στην αγορά συναλλάγματος το γιουάν υποχώρησε περισσότερο από 1% με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να σπάει και πάλι το φράγμα του 7. Στις πρώτες συναλλαγές ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης κατέγραφε πτώση 8,73% στις 2.716,70 μονάδες. Στο χρηματιστήριο της Σεντζέν, το δεύτερο μεγαλύτερο της ηπειρωτικής Κίνας, ο βασικός δείκτης κατέγραφε πτώση 8,99% στις 1.598,80 μονάδες.Αντίθετα, στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng μοιάζει να αντιστέκεται στην τάση (+0,17% στις 26.356,22 μονάδες). Το βασικό συμβόλαιο σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας υποχώρησε έως και το επιτρεπτό όριο του 8%. Limit down και για τα κινεζικά συμβόλαια χαλκού, αργού και φοινικέλαιου.

Πτώση 1% εμφανίζει ο Nikkei 225 στο Τόκιο, στις 22.962 μονάδες.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΙΟ

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε 361 σε όλη την κινεζική επικράτεια ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, σύμφωνα με τη Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.

Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, 56 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, ενώ άλλος ένας καταγράφηκε στον δήμο της Τσονγκτσίνγκ, στα νοτιοδυτικά.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων σε όλη την Κίνα αυξήθηκε κατά 2.829 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, γεγονός που σημαίνει ότι το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται σε 17.205.

Ο αριθμός των θανάτων είναι πλέον υψηλότερος από εκείνον της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου την περίοδο 2002-2003. Το ΣΟΑΣ είχε στοιχίσει τη ζωή σε 349 ανθρώπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα