Το «Μανιφέστο για την Ειρήνη» και η παύση παραδόσεων όπλων

Η Σάρα Βάγκενκνεχτ, πολιτικός της γερμανικής Αριστεράς, και η Άλις Σβάρτσερ, γνωστή φεμινίστρια, συγγραφέας και δημοσιογράφος, δημοσίευσαν την προηγούμενη εβδομάδα το «Μανιφέστο για την Ειρήνη», το οποίο μέσα σε λίγες μόλις ημέρες συγκέντρωσε πάνω από 500.000 υπογραφές.

Το Μανιφέστο κάνει έκκληση για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, αποκηρύσσοντας, μεταξύ άλλων, τη μονομερή στρατηγική των ολοένα περισσότερων παραδόσεων όπλων και προωθώντας τη διπλωματία και την επίτευξη συμβιβαστικών λύσεων.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η tagesspiegel, «η Βάγκενκνεχτ και η Σβάρτσερ κατηγορούνται

για έλλειψη οριοθέτησης, αφ’ ότου υποστήριξαν το Μανιφέστο και μέλη της ακροδεξιάς, όπως ο επικεφαλής του AfD στο Κοινοβούλιο Τίνο Χρουπάλα.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι πολιτικοί επιστήμονες να αποσύρουν την υπογραφή τους, φοβούμενοι πως η εκδήλωση διαμαρτυρίας θα καπηλευθεί από εξτρεμιστές και λαϊκιστές».

Σύμφωνα με την DW, το μανιφέστο είχε δεχθεί επικρίσεις επειδή ζητούσε διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και απαιτούσε παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Die Zeit σχολιάζει πως «οι υποστηρικτές του "Μανιφέστου για την Ειρήνη" έχουν ψευδαισθήσεις

σχετικά με τη φύση του ρωσικού πολέμου. […] Κάποιοι διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας πως οι Αμερικανοί ή οι Βρετανοί παρεμποδίζουν τη λήξη του πολέμου. Αυτά είναι ανοησίες.

Μέχρι στιγμής, η κατάπαυση πυρός εμποδίζεται ενεργά μόνο από ένα μέρος: τον επιτιθέμενο. […] Είναι σωστό να εξετάζονται διαρκώς τα περιθώρια διαπραγμάτευσης. Όμως είναι γνωστό το πώς διαπραγματεύεται ο Πούτιν, πώς αθετεί τις συμφωνίες που συνάπτει και πόσο λίγο μπορεί να τον εμπιστευτεί κανείς».

υπογραφέςΠουτινΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΟΠΛΑ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα