Το κανάλι Bystry κομβικό για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση της Τουρκίας πιστεύει ότι είναι κοντά στη διαμεσολάβηση μιας πραγματικής συμφωνίας με τον ΟΗΕ, την Ουκρανία και τη Ρωσία σχετικά με μια διαδικασία αποστολής σιτηρών από τα αποκλεισμένα θαλάσσια λιμάνια της Ουκρανίας.

Η συμφωνία θα επιτρέψει την απελευθέρωση έως και 22 εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών. Για σχεδόν πέντε μήνες, η Ρωσία

έχει αποκλείσει όλα τα ουκρανικά λιμάνια και οι δυνάμεις της έχουν επιτεθεί σε πολλά εμπορικά πλοία κοντά στα ύδατα της Ουκρανίας (συμπεριλαμβανομένου ενός πλοίου που χτυπήθηκε δύο φορές). Ωστόσο, η ικανότητα της Μόσχας να ασκεί έλεγχο στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα έχει πρόσφατα υποχωρήσει.

Η Ουκρανία λέει ότι με τη μείωση της ρωσικής παρουσίας, μπόρεσε να επαναφέρει με ασφάλεια την κυκλοφορία στο κανάλι Bystry για πρόσβαση στα λιμάνια του ποταμού Δούναβη - η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου που τα ουκρανικά λιμάνια είχαν πρόσβαση στη θάλασσα. Σε δήλωση την Τετάρτη, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Γιούρι Βάσκοφ είπε ότι 16 πλοία πέρασαν από αυτό το κανάλι σε τέσσερις ημέρες.

Ο Vaskov είπε ότι το άνοιγμα μεγαλύτερης χωρητικότητας στο Bystry και στο παρακείμενο κανάλι Sulina θα επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει άλλους 500.000 τόνους σιτηρά ανά μήνα. Αν και αυτό θα ήταν μια βελτίωση, δεν θα ήταν αρκετή η χωρητικότητα για να μετακινηθούν 22 εκατομμύρια τόνοι πριν έρθει η φθινοπωρινή συγκομιδή. Δεν υπάρχει υποδομή που να μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως τους τερματικούς σταθμούς μέσα και γύρω από την Οδησσό, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα Ηνωμένα Έθνη, η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν στα περίγραμμα μιας «τεχνικής» συμφωνίας για τη λειτουργία μιας ναυτιλιακής λωρίδας για σιτηρά. Τα πλοία θα πρέπει να επιθεωρούνται για τυχόν εισερχόμενα οπλικά φορτία, τα οποία είναι απαράδεκτα για τη Ρωσία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε τις «σημαντικές και ουσιαστικές» συνομιλίες «ακτίδα ελπίδας», αλλά εξέφρασε επιφυλακτικότητα για το αποτέλεσμα - ειδικά από τη στιγμή που ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται στα ανατολικά της Ουκρανίας. "Είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν υπάρχει ακόμα πλήρης συμφωνία", είπε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους. «Θα χρειαστούν τώρα περισσότερες τεχνικές εργασίες».

Ουκρανίασιτηρα
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα