Το δυστύχημα της Singapore έφερε στη μνήμη τον Γιάννο Κρανιδιώτη

Για τους περισσότερους Έλληνες, ιδιαίτερα αυτούς που είναι άνω των 35 ετών, το τραγικό δυστύχημα της πτήσης SQ321 της Singapore Airlines που εκτελούσε το δρομολόγιο Λονδίνο - Σιγκαπούρη, ο συνειρμός ήταν αυτόματος. Στη μνήμη επανήλθε η παρόμοια αεροπορική τραγωδία, πριν από 25 περίπου χρόνια, με το ελληνικό πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Το αεροσκάφος της Singapore

Airlines έπεσε σε αναταράξεις με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και δεκάδες να τραυματιστούν. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στο Falcon στο Βουκουρέστι, όπου έχασαν τη ζωή τους επτά άτομα.

Συγκεκριμένα είχαν χάσει τη ζωή τους ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του Νικόλαος, ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Υπαστυνόμος Νίκος Ασημακόπουλος που υπηρετούσε στη φρουρά του Υπουργού, οι δημοσιογράφοι Νίνα Ασημακοπούλου και Δημήτρης Πανταζόπουλος και ο εικονολήπτης Παναγιώτης Πούλος. Έξι ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το μοιραίο ταξίδι

Στις 18.16 το Φάλκον απογειώθηκε από το Ελληνικό για την πραγματοποίηση της πτήσης ΟΑ - 3838 προς το αεροδρόμιο Οτοπένι του Βουκουρεστίου. Ο καιρός σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής ήταν καλός, δεν υπήρχε καν συννεφιά.

Στις 19.03 ενώ το αεροσκάφος πετούσε στο FIR Σόφιας άρχισε την κάθοδο με αυτόματο πιλότο σε λειτουργία Vertical Speed (VS) με σταθερό βαθμό καθόδου 2.200 ft/min (πόδια/λεπτό). Όταν το αεροσκάφος πέρασε στο FIR Βουκουρεστίου, κι ενώ πετούσε σε ύψος 15.500 πόδια ο κυβερνήτης ζήτησε και έλαβε την άδεια από τον πύργο ελέγχου να κατέβει στα 5.000 πόδια. Η κάθοδος συνεχιζόταν φυσιολογικά. Η ταχύτητα στο σημείο αυτό ήταν 750 χιλιόμετρα την ώρα. Τότε άρχισε η τραγωδία. Το αεροσκάφος μπήκε σε έντονους συνεχόμενους δελφινισμούς. Σύμφωνα με όσα βρήκαμε στο διαδίκτυο, δελφινισμός είναι φαινόμενο κατά το οποίο το αεροσκάφος δεν ελέγχεται από το χειριστήριο. Σύμφωνα μάλιστα με τον Αντιπτέραρχο εν αποστρατεία Γιώργο Γερούλη: «Αν ο χειριστής είναι λίγο νευρικός ή πέσουν σε κάποια καυσαέρια κάποιου άλλου αεροσκάφους, δεν μπορεί να το ελέγξει μετά. Η αντίδραση σε μια τέτοια κατάσταση είναι να αφήνεις χέρια πόδια έξω, αν είσαι ψηλά ή χαμηλά και κρατάς σταθερά το χειριστήριο».

Στο Φάλκον επικράτησε πανικός. Όσοι δεν ήταν δεμένοι με ζώνες ασφαλείας στις θέσεις τους χτύπησαν πολλές φορές στα τοιχώματα του βυθιζόμενου αεροσκάφους με ολέθριες συνέπειες. Αρκετοί υπέστησαν σφοδρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αιμορραγίες, τραύματα στον θώρακα και άλλα σημεία του σώματός τους. Σε επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου ο κυβερνήτης ζήτησε προτεραιότητα προσγείωσης και ασθενοφόρα γιατί, όπως είπε υπήρχαν πολλοί τραυματίες.

Φυσικά, η άδεια δόθηκε. Ο κυβερνήτης Ανδρουλάκης κατάφερε να προσγειώσει το Φάλκον με ασφάλεια στο αεροδρόμιο Οτοπένι του Βουκουρεστίου. Στη συνέχεια το Φάλκον κατευθύνθηκε στην προγραμματισμένη θέση στάθμευσης των VIP αεροσκαφών του αεροδρομίου. Με τη βοήθεια της ομάδας διάσωσης και μετά από πολλές προσπάθειες, ανοίχτηκε η πόρτα της καμπίνας του αεροσκάφους και διενεργήθηκε η απελευθέρωση των επιβατών από τα εμπόδια του κατεστραμμένου εξοπλισμού του θαλάμου επιβατών. Οι πρώτοι που μπήκαν μέσα αντίκρισαν απίστευτες εικόνες φρίκης. Ανθρώπινα κορμιά πνιγμένα στο αίμα, αντικείμενα σωριασμένα και κατεστραμμένα. Ολόκληρο το εσωτερικό του αεροσκάφους έμοιαζε βομβαρδισμένο, ακόμα και η οροφή του είχε ραγίσει.

#Singapore_Airlines #Γιάννος_Κρανιδιώτης #FALCON
Keywords
Τυχαία Θέματα