Το Brexit έγινε, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

12:22 2/2/2020 - Πηγή: Reporter

Το διαζύγιο Βρετανίας – ΕΕ βγήκε, αλλά οι λεπτομέρειες για το μέλλον της σχέσης τους δεν έχουν ρυθμιστεί ακόμα. Από την 1η Φεβρουαρίου συνεπώς δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά στις ζωές των Βρετανών, ούτε και των υπόλοιπων Ευρωπαίων.

Έχουμε σημειώσει πολλάκις πως το 2020 είναι η μεταβατική χρονιά. Το Brexit έγινε, η διαδικασία του Άρθρου 50 είναι οριστική και μη αναστρέψιμη. Οι Βρετανοί δεν θεωρούνται πλέον πολίτες της ΕΕ και οι ευρωβουλευτές της χώρας έχουν ήδη… πακετάρει και επιστρέφουν στη βάση τους.

Αυτές είναι και οι μόνες άμεσες αλλαγές. Όλες οι υπόλοιπες, οι πιο σημαντικές,

θα καθοριστούν μέσα στους επόμενους 11 μήνες.

Αυτό τουλάχιστον θα προσπαθήσουν να κάνουν οι διαπραγματευτές Βρετανίας και ΕΕ, για να χωρίσουν τα «περιουσιακά» τους στοιχεία και να δημιουργήσουν το πλαίσιο της νέας πια «σε διάσταση» σχέσης.

Έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 τουλάχιστον, η Βρετανία θα παραμείνει στην ενιαία αγορά και τελωνειακή ένωση της Ε.Ε. και θα συνεχίσει να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της. Οι άνθρωποι, τα αγαθά, τα κεφάλαια και οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να διακινούνται ελεύθερα σε όλο το μπλοκ, όπως και πριν. Οι περισσότεροι άνθρωποι στη Βρετανία δεν θα παρατηρήσουν καμία διαφορά στην καθημερινότητά τους.

Η αρχική διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας για τις επερχόμενες συνομιλίες αναμένεται να δημοσιευθεί στις αρχές Φεβρουαρίου. Επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα από τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες των αιτημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει τα σχέδια των προτάσεών της για το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα, έπειτα από περισσότερο από έναν μήνα διαβουλεύσεων με τα κράτη-μέλη, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει το όραμά του για το Brexit ταυτόχρονα σε κεντρική ομιλία.

Οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας – Ε.Ε. πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή στις 3 Μαρτίου. Πριν από τότε, οι δύο πλευρές θα βρίσκονται σε «συζητήσεις προγραμματισμού και οριοθέτησης» για να προετοιμαστούν για τις συνομιλίες.

Προτεραιότητες

Θεωρείται πάντως δεδομένο πως προτεραιότητα και για τις δύο πλευρές είναι η διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών που θα αποτελέσει τη βάση της νέας τους μελλοντικής οικονομικής σχέσης, με στόχο τη μηδενική ποσόστωση και το μηδενικό δασμολογικό εμπόριο αγαθών.

Η Ε.Ε. έχει δηλώσει ότι θα συμφωνήσει μόνο ότι εάν η Βρετανία δεσμευτεί να μη μειώσει τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα. Ο Τζόνσον ωστόσο επιμένει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αποφασισμένο να μη δεσμεύεται από κοινοτικούς κανόνες.

Αυτό είναι πιθανό να αποδειχθεί ένα σοβαρό πρόωρο εμπόδιο. Οι Ευρωπαίοι αναμένεται επίσης να θέσουν μεταξύ άλλων ως ζητούμενο και την απρόσκοπτη πρόσβαση των αλιέων τους στα βρετανικά ύδατα.

Διαβάστε επίσης:

Brexit:Τι σημαίνει για τους Έλληνες της Βρετανίας, φοιτητές και επιχειρήσεις

BrexitΒρετανίαΕΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα