Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με Μέρκελ και Μισέλ την Τρίτη

Ένα ακόμη κομμάτι του παζλ για την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και το διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας θα μπει την Τρίτη, που σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με το TRT αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης θα είναι οι

σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία αλλά και η ένταση του τελευταίου διαστήματος στην ανατολική Μεσόγειο. Το timing ασφαλώς δεν είναι τυχαίο, καθώς η τηλεδιάσκεψη θα διεξαχθεί λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για τις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Ασφαλώς και οι πιθανότητες για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας έχουν μειωθεί σημαντικά και η Μέρκελ με τον Μισέλ, ουσιαστικά θέλουν να εξασφαλίσουν πως η Τουρκία δεν θα αλλάξει στάση μετά το πέρας της Συνόδου.

Η εφημερίδα Sabah στην ηλεκτρονική της έκδοση σημειώνει ότι στις διεργασίες είχε αναφερθεί σε χθεσινή του συνέντευξη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν επισημαίνοντας ότι ο Ερντογάν είχε συνομιλίες με τους πρωθυπουργούς Ιταλίας και Ισπανίας, αρκετές επαφές με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Μισέλ.

«Στόχος αυτών των επαφών είναι να μειωθεί η ένταση στην περιοχή. Έχουμε εκφράσει ξεκάθαρα ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις» πρόσθεσε ο κ. Καλίν σύμφωνα με την Sabah.

Θυμίζουμε πως την Κυριακή και ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε μιλήσει ανοιχτά πια για διάλογο με την Ελλάδα, που επίσης είναι πρόθυμη και αυτό το διάστημα στο παρασκήνιο γίνονται προπαρασκυαστικές συνομιλίες ανάμεσα σε συμβούλους του Τούρκου Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Το πλαίσιο και το αντικείμενο του διαλόγου είναι αυτή τη φορά το φλέγον ζήτημα, με την Ελλάδα, όπως έχουμε επισημάνει να επιδιώκει διάλογο μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

ΕρντογάνΜέρκελΜισέλΕΕΤΟΥΡΚΙΑΕΛΛΑΔΑΕλληνοτουρκικά
Keywords
Τυχαία Θέματα