Από το εστιατόριο στο σουπερμάρκετ–Τι δείχνουν τα στοιχεία Αυγούστου-Σεπτεμβρίου

Τη μερίδα του λέοντος φαίνεται να παίρνουν, το τελευταίο διάστημα, από την αύξηση της «πίτας» πωλήσεων του οργανωμένου λιανεμπορίου τα υπερμάρκετ και τα μεγάλα καταστήματα.

Παράλληλα, καταφαίνεται ότι στα σούπερ μάρκετ έχει στραφεί μέρος του τζίρου που πήγαινε περιόδους διακοπών στην εστίαση. Ο φόβος του συνωστισμού φαίνεται ότι λειτουργεί καταλυτικά.

Πιο συγκεκριμένα με βάση τα τελευταία στοιχεία της IRI Hellas για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 31/8-6/9 ο τζίρος στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων σε 340 κατηγορίες προϊόντων

σε καταστήματα με εμβαδόν άνω των 2.500 τ.μ. ήταν ανεβασμένος κατά 13,6%. (https://www.iriworldwide.com/IRI/media/IRI-Clients/International/gr/COVID-19-Analysis-06-09-2020.pdf)

Συνολικά με βάση τα στοιχεία της IRI ο τζίρος αυξήθηκε κατά 5% αγγίζοντας τα 120,5 εκατ. ευρώ από 114,81 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος τους την αντίστοιχη περίοδο έναν χρόνο πριν.

Από αυτό το καλάθι των 340 προϊόντων, οι πωλήσεις της κατηγορίας των τροφίμων αυξήθηκε κατά 3,4%, κατά 7,7% οι πωλήσεις των προϊόντων για το σπίτι, 7% της κατηγορίας προϊόντα προσωπικής υγιεινής και 10,1% όλων των άλλων προϊόντων.

Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή, φαίνεται ότι όπου έστω και περιορισμένα κινήθηκε ο τουρισμός υπήρξε σχετική ανάσα και αύξηση πωλήσεων. Πιο συγκεκριμένα περιοχές με εσωτερικό τουρισμό όπως η Πελοπόννησος είχαν την τιμητική τους αντίθετα με την Κρήτη, όπου φέτος οι αφίξεις ήταν λίγες. Έτσι οι πωλήσεις στην Αττική όπου καταγράφεται ο μισός τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου αυξήθηκαν κατά 5,3%, 4,1% στη Θεσσαλονίκη, 6,9% στην Κεντρική Ελλάδα, μόλις 0,4% στη Βόρεια Ελλάδα, 12,4% στην Πελοπόννησο ενώ πτωτικά -1,2% κινήθηκε ο τζίρος στην Κρήτη.

Παράλληλα τα στοιχεία της IRI Hellas δείχνουν πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός. Τον Αύγουστο οπότε και κάπως κινήθηκε ο κλάδος στα σούπερ μάρκετ καταγράφηκε μία μέση αύξηση των πωλήσεων, που ξεπέρασε το 4%. Σημειώνεται ότι είναι σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο από το ρυθμό αύξησης πωλήσεων που είχε ο κλάδος προ της πανδημίας, καθώς σε εβδομαδιαία βάση έτρεχε από 0,8% μέχρι 2,8%. Αυτό καταδεικνύει ότι και πολλοί παραθεριστές επέλεξαν να μη βγαίνουν από το σπίτι καταναλώνοντας οίκαδε και όχι σε καταστήματα εστίασης.

Γιώργος Αλεξάκης

υπερμάρκετεστίασησούπερ μάρκετIRI Hellas
Keywords
Τυχαία Θέματα
–Τι, Αυγούστου-Σεπτεμβρίου,–ti, avgoustou-septemvriou