Τι μέτρα προβλέπει το Πρόγραμμα ενάντια στη φοροδιαφυγή - Ποιοί θα ελεγχθούν το 2011 - 2013

10:52 3/5/2011 - Πηγή: Reporter
Με εντατικούς ελέγχους και μέτρα θα επιχειρήσει η ελληνική κυβέρνηση να βάλει οριστικό "τέλος" στη φοροδιαφυγή, όπως ακριβώς προβλέπει το τριετές Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θέτοντας ως κύριο στόχο την άντληση σχεδόν 12 δισ. ευρώ (συγκεκριμένα 11,8 δισ. ευρώ) έως το 2013.
Σαρωτικοί έλεγχοι προβλέπονται τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους φορολογουμένους
και θα αφορούν "άνοιγμα" των τραπεζικών λογαριασμών υπόπτων για φοροδιαφυγή εντός και εκτός Ελλάδος, έλεγχο πόθεν έσχες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών σε όλους όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα προβλέπεται η εφαρμογή των αυστηρών μέτρων του νέου φορολογικού νόμου (προσωποκράτηση, κατασχέσεις κ.λπ.) καθώς και μέτρα για την αναδιοργάνωση των εφοριών. Καταργούνται και συγχωνεύονται οικονομικές υπηρεσίες και διατηρείται μόνο μία ΔΟΥ στην πρωτεύουσα κάθε νομού, ενώ οι υπόλοιπες αντικαθίστανται με γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Το προσωπικό μετακινείται προς τις διατηρούμενες ΔΥΟ, προκειμένου να εξασφαλιστεί επάρκεια στελέχωσης και αυξημένη αποτελεσματικότητα στους ελέγχους. Παράλληλα, ελαχιστοποιείται η ανάγκη προσωπικής επαφής του πολίτη με την οικονομική υπηρεσία, ενώ πολλοί από τους ελέγχους θα διενεργούνται από το γραφείο.

Για την είσπραξη των οφειλών στο Δημόσιο προβλέπεται εξαίρεση φορολογικών απαλλαγών και ελαφρύνσεων (π.χ. εκπτώσεις φόρου στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, δικαίωμα απαλλαγής α΄ κατοικίας στις μεταβιβάσεις κ.λπ.) σε περίπου 1.200.000 φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία.

Σημαντικό ρόλο στη μείωση της φοροδιαφυγής θα έχει κατά το υπουργείο Οικονομικών η εφαρμογή της κάρτας αποδείξεων.

Η κάρτα αποδείξεων αποτελεί εναλλακτικό μέσο συλλογής στοιχείων αποδείξεων που έχουν εκδοθεί για έναν πολίτη. Στόχος είναι η κεντρική καταγραφή των βασικών στοιχείων μιας απόδειξης (ΑΦΜ επιχείρησης, ημερομηνία και ποσό) σε μια προσωπική μερίδα αποδείξεων πολίτη, έτσι ώστε ο πολίτης να απαλλαγεί σε σημαντικό βαθμό από τη φροντίδα καταχώρησης και διατήρησης των αποδείξεων αυτών.

Η βασική λειτουργικότητα της καταγραφής των αποδείξεων θα βασίζεται στην εκμετάλλευση των υποδομών των τραπεζών για την εξυπηρέτηση των συναλλαγών με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, δηλαδή τα Point Of Sales (POS), τερματικά τα οποία είναι εγκατεστημένα στις επιχειρήσεις λιανικής ή υπηρεσιών και στις αντίστοιχες υποδομές (που διαθέτουν οι τράπεζες) για τη συλλογή των συναλλαγών αυτών. Το έργο είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να δοθούν οι πρώτες κάρτες στους καταναλωτές σε περίπου ενάμιση μήνα.

Αυτοί που θα ελεγχθούν το 2011 - 2013 θα είναι οι εξής:

- Προληπτικοί έλεγχοι στο 6% των επιχειρήσεων σχετικά με την έκδοση αποδείξεων και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

- Ελεγχοι από το γραφεί
Keywords
Τυχαία Θέματα