Στόχος η άντληση 11,8 δισ. ευρώ μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής

14:27 2/5/2011 - Πηγή: Reporter
Η κυβέρνηση προσδοκά να αντλήσει έσοδα ύψους 11,8 δισ. ευρώ  τα επόμενα τρία χρόνια από την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως ανακοίνωσε o υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του τριετούς Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Στόχος της κυβέρνησης είναι το σχέδιο να αποδώσει 1,5 δισ. ευρώ φέτος, 4,4 δισ. το 2012 και  5,9 δισ. το 2013, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που εξειδικεύει τους στόχους  για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. 

"Εδώ μιλάμε για ένα πολυδιάστατο πρόβλημα...που υπάρχει στη χώρα, την περιορισμένη 
εμπιστοσύνη ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη...την περιορισμένη ανταποδοτικότητα ή  τουλάχιστον την αίσθηση ανταποδοτικότητας στο φορολογικό σύστημα και δυστυχώς και τον  τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος, με την σπατάλη που πολλές φορές έχει και βέβαια την  αίσθηση διαφθοράς που πολλές φορές οι φορολογικές αρχές δημιουργούν απέναντι στους  πολίτες", ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

"Σήμερα προχωράμε ένα βήμα παραπέρα, το οποίο θα ακολουθήσουμε αυτόν τον χρόνο και  τα δύο επόμενα για να μπορέσουμε να μειώσουμε και να πατάξουμε το φαινόμενο αυτό",  συμπλήρωσε.

Αυτή τη στιγμή η φοροδιαφυγή εκτιμάται στο 25-37% του ΑΕΠ, με το κράτος να χάνει ετησίως 15  δισ. ευρώ περίπου από διαφυγόντα φορολογικά έσοδα, τόνισε υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι το  ελληνικό υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τις ελβετικές αρχές με στόχο  την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για την φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε επίσης την συνεργασία του υπουργείου του με αυτά της  Δικαιοσύνης, της Προστασίας του Πολίτη και της Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση του προβλήματος,  καθώς και τον διορισμό του πρώην Εισαγγελέα κ. Ιωάννη Διώτη, που συνέβαλε καθοριστικά στην  εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, στην θέση του ειδικού γραμματέα του  Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Το σχέδιο προβλέπει επίσης νέες αρμοδιότητες για την αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα για την  καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, καθώς και συγχώνευση των οικονομικών υπηρεσιών  με στόχο την εξοικονόμηση 3.000 υπαλλήλων και τον περιορισμό των απευθείας συναλλαγών  μεταξύ εφοριακού και πολίτη.
Keywords
Τυχαία Θέματα