Τι απαντά η κυβέρνηση στις καταγγελίες Τζανερίκου- Αντιδρούν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Έντονες πολιτικές κόντρες έχει προκαλέσει ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Χρήστος Τζανερίκος, ο οποίος μετά την παραίτησή του προχώρησε σε καταγγελίες για κυβερνητικές παρεμβάσεις προς αυτόν, προκειμένου να μπλοκάρει -έναντι ανταλλαγμάτων- τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές

Ο κ. Τζανερίκος έκανε αρχικά μία γενική δήλωση για το θέμα και στη συνέχεια επανήλθε, λέγοντας πως εκτός από τη συνάντηση

που έχει επιβεβαιωθεί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, συνάντησε και άλλον αξιωματούχο, ακόμα πιο υψηλόβαθμό από τον υπουργό Επικρατείας. Ο δικαστικός "απείλησε" μάλιστα να αποκαλύψει το όνομα, αν δεν το πράξει πρώτη η κυβέρνηση. Στις καταγγελίες του υποστηρίζει πως το Μαξίμου του πρότεινε ανταλλάγματα προκειμένου να μη φέρει αντιρρήσεις στο μπλόκο του κόμματος Κασιδιάρη.

Η κυβέρνηση βέβαια διαψεύδει τα παραπάνω και προσπαθεί να κλείσει το θέμα. Αρχικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου είπε πως "η κυβέρνηση δεν παζαρεύει με κανέναν", ενώ και πηγές του Μαξίμου είπαν πως ο κ. Τζανερίκος φιλοδοξούσε να γίνει Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, διαρρέοντας ταυτόχρονα ότι έχει ερείσματα σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτές οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έγιναν γνωστές στην κυβέρνηση, η οποία δεν έκανε πράξη την επιθυμία του, με αναπόφευκτη συνέχεια τη ρήξη των δύο πλευρών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι «εμείς δεν παζαρεύουμε την άποψή μας εγκληματίες και μαχαιροβγάλτες να μην είναι υποψήφιοι στις εκλογές», ενώ επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους πως η κυβέρνηση ανέκαθεν λειτουργεί θεσμικά και σέβεται τη διάκριση των εξουσιών.

Η... σπίθα όμως από τα παραπάνω ήταν, όμως, αρκετή για πολιτική αντιπαράθεση και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εξηγήσεις:

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φωτογράφισε τον κ. Μητσοτάκη ως τον “ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα” που συνάντησε ο κ. Τζανερίκος, σημειώνοντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε: “Ο κ. Μητσοτάκης τον γνωρίζει προσωπικά; Ή μήπως τον κοιτάζει στον καθρέφτη κάθε πρωί;”.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί για ακόμη μία φορά να κάνει τον ανήξερο. Οφείλει να απαντήσει ποιος είναι ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που έκανε αυτή την ευθεία παρέμβαση τάζοντας ανταλλάγματα για μια δικαστική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση με αυτούς τους πρωτοφανείς χειρισμούς του, ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο μεγαλύτερος χορηγός της Ακροδεξιάς”, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης ζητά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μέσω κοινής ανακοίνωσης των Τομέων Δικαιοσύνης και Θεσμών του κόμματος.

“Οι σημερινές αποκαλύψεις του υπό παραίτηση Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου για συναντήσεις με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και για το δέλεαρ που του προσφέρθηκε, εγείρουν πολύ σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που πολιτεύεται η Κυβέρνηση στο πεδίο της Δικαιοσύνης.

Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να τα απαντήσει πρώτος απ’ όλους ο Υπουργός Δικαιοσύνης και να μην ερημοδικήσει για πολλοστή φορά”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τα αρμόδια στελέχη επιρρίπτουν, ωστόσο, ευθύνες και στον ίδιο τον κ. Τζανερίκο, θέτοντας ένα επιπλέον ερώτημα: “ο κ. Αντιπρόεδρος γιατί προσήλθε σε συναντήσεις και έστερξε σε συνομιλίες επί θέματος που θα έκρινε σε λίγες ημέρες; Διότι οι πρώτοι φύλακες της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης είναι οι λειτουργοί της, ιδίως αυτοί που έχουν τιμηθεί με τα ύπατα αξιώματά της”.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΤΖΑΝΕΡΙΚΟΣΚασιδιάρηςΣΥΡΙΖΑΠασοκεκλογέςεκλογές 2023ΝΔΜαξίμουΜητσοτακης
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα