Θεριεύει η εμπορία ανθρώπων για εργασιακή εκμετάλλευση στην Ευρώπη!

Ενόψει της Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά της Εμπορίας ανθρώπων (18 Οκτωβρίου), η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (GRETA) τονίζει την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της αυξανόμενης απειλής της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση.

Η Helga Gayer, Πρόεδρος της GRETA, δήλωσε: «Η εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση έχει αυξηθεί σε όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, επηρεάζοντας έναν αυξανόμενο αριθμό ανδρών, γυναικών και παιδιών.

Εμφανίζεται

σε όλους τους οικονομικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικιακής εργασίας, των μη ρυθμιζόμενων τομέων και της παραοικονομίας.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει θέσει σε εφαρμογή ολοκληρωμένα πρότυπα για να βοηθήσει τα κράτη να αντιμετωπίσουν την εμπορία ανθρώπων, τα οποία πρόσφατα ενισχύθηκαν περαιτέρω μέσω της υιοθέτησης μιας νέας σύστασης της Επιτροπής Υπουργών για διακίνηση για εργασιακή εκμετάλλευση».

Οι εκθέσεις παρακολούθησης της GRETA δείχνουν ότι η εμπορία ανθρώπων για εργασιακή εκμετάλλευση έχει γίνει η κύρια μορφή εμπορίας ανθρώπων σε έναν αυξανόμενο αριθμό ευρωπαϊκών κρατών, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 50% των ταυτοποιημένων θυμάτων σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Λετονία, η Μάλτα, η Δημοκρατία της Μολδαβίας, η Πορτογαλία και η Ηνωμένο Βασίλειο.

Η φτώχεια, η ανεργία και η αυξανόμενη άτυπη οικονομία, μαζί με τη ζήτηση για φθηνό εργατικό δυναμικό και υπηρεσίες, είναι παράγοντες που οδηγούν στην εμπορία εργασίας

Όλο και περισσότερα θύματα στρατολογούνται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η χρήση της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών θέτει πρόσθετες προκλήσεις για τη διερεύνηση και τη δίωξη υποθέσεων εμπορίας ανθρώπων, όπως επισημαίνεται σε πρόσφατα δημοσιευμένη θεματική έκθεση της GRETA.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Εμπορία ανθρώπωνΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΕυρώπη
Keywords
Τυχαία Θέματα