Θέλουν Τσίπρας και Ανδρουλάκης να διώξουν τον Μητσοτάκη; «Τρίτο πρόσωπο» υπάρχει

12:49 5/4/2023 - Πηγή: Reporter

Στην προεκλογική του ρητορική ο Αλέξης Τσίπρας κάνει προσωπικές επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσιάζοντάς τον ως πρόβλημα της χώρας και πως το να φύγει και μόνο από το Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί... πρόοδο. Στο πλαίσιο αυτό δηλώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πετύχει τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας από την Κυριακή 21 Μαϊου που οι εκλογές

θα γίνουν με απλή αναλογική.

Αυτό είναι ένα από τα ατού του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς η ΝΔ δεν συζητά συνεργασίες. Θέλει απλώς την πρωτιά, ώστε να πάει για την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες που θα στηθούν στις αρχές Απριλίου.

Συνεπώς, όσοι δεν θέλουν πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη και προτιμούν να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, ώστε το καλοκαίρι να είναι πιο ήσυχο, έχει λόγους να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και πιθανούς «συγκυβερνήτες».

«Κλειδί» ασφαλώς για μία τέτοια εξέλιξη είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει δηλώσει ανοιχτά πως εφόσον πάρει διψήφιο ποσοστό προτίθεται να στηρίξει μία κυβέρνηση συνεργασίας, είτε με τη ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέτει βέβαια ως όρο να μην είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ένα «τρίτο πρόσωπο», το οποίο πρέπει να έχει πολιτικό προφίλ και να μην είναι πχ ένας τεχνοκράτης (βλέπε Παπαδήμο).

Η Νέα Δημοκρατία, όμως, δεν συζητά καθόλου ένα τέτοιο σενάριο. Αντίθετα, απαξιώνει την πρόταση Ανδρουλάκη. Πορεύεται με μόνο στόχο την αυτοδυναμία. Δηλώνει πως δεν θα χρησιμοποιήσει καν τη διερευνητική εντολή, ακόμα κι αν είναι πρώτο κόμμα στις 21 Μαϊου.

Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν για να είναι χρήσιμο δεν μπορεί παρά να συζητά συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό ενδεχομένως να προσελκύσει ψηφοφόρους, που όπως προαναφέραμε δεν θέλουν τη Δεξιά στην εξουσία και επιθυμούν να «ξεμπλέξουμε» με τις εκλογές, χωρίς να χρειάζεται δεύτερη ή ακόμα και τρίτη Κυριακή στην κάλπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη για να πετύχει αυτό που υπόσχεται (κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή) θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά την πρόταση Ανδρουλάκη, την οποία προς το παρόν δεν απορρίπτει τόσο έντονα όσο η ΝΔ, αλλά εκφράζει ενστάσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει κάποιες δηλώσεις που δείχνουν πως δεν θέλει «τρίτο πρόσωπο», αλλά τι θα κάνει άραγε αν στις 21 Μαϊου έχει την ευκαιρία να κάνει συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ; Θα την... κλωτσήσει και θα δώσει στον Μητσοτάκη δεύτερη ευκαιρία;

Είναι άλλωστε φανερό πως τα δύο κόμματα έχουν πολλά κοινά σημεία και τουλάχιστον με βάση τις προτάσεις τους (πρώτη κατοικία, ρύθμιση χρεών, αύξηση μισθών, αναδιανομή Ταμείου Ανάκαμψης) και η προγραμματική σύγκλιση μοιάζει εφικτή.

Υπάρχει αρκετή... συγκολλητική ουσία και αυτό φάνηκε στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία παρουσίασε το σχέδιό του για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα κόκκινα δάνεια και τις ρυθμίσεις χρεών.

Σε αυτή την εκδήλωση ήταν παρούσα και η Λούκα Κατσέλη, η οποία συντάσσεται με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά έχει μακρά πορεία στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο και κάλεσε με δηλώσεις της να στηρίξει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος.

Πιθανότατα ο Αλέξης Τσίπρας έχει το «τρίτο πρόσωπο» στο πλευρό του και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι δύσκολο να πει «όχι».

ΤσίπραςΑνδρουλάκηςΠασοκΜητσοτακηςΚΑΤΣΕΛΚατσέληΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣΣΥΡΙΖΑεκλογέςαπόψειςReporter
Keywords
Τυχαία Θέματα