Air Canada: Επανεκκίνηση πτήσεων για Αθήνα-«Πατήματα» για περαιτέρω ανάπτυξη

11:52 5/4/2023 - Πηγή: Reporter

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, παρουσία του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια ανακοινώθηκε την Τρίτη (4/4) η επανεκκίνηση των απευθείας δρομολογίων της Air Canada από την Αθήνα προς την άλλη άκρη του Ατλαντικού, σε μια χώρα με σημαντική τουριστική παρουσία στην Ελλάδα, αλλά πιο σημαντικό επενδυτικό στίγμα στην εγχώρια αγορά. Άλλωστε στο χαρτοφυλάκιο καναδικών επενδύσεων στη χώρα είναι πέρα από το ΔΑΑ

«Ελ. Βενιζέλος» και ο Ελληνικός Χρυσός κτλ, που λειτουργούν, ίσως, και ως «μοχλοί» ενίσχυσης του στόχου για καθιέρωση των πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Καναδά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Επιπρόσθετα η «πίτα» των Καναδών στην εγχώρια τουριστική αγορά μπορεί να ενισχυθεί σε 12μηνη βάση, λόγω και της πολύ καλής εικόνας της χώρας στη χώρα αυτή της Β. Αμερικής αλλά και της ομογένειας εκεί. Άρα τα περιθώρια ενίσχυσης των αεροπορικών δεσμών είναι σημαντικά, όπως άλλωστε τόνισε ο Γιάννης Παράσχης, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης.

«Όλοι ευχόμαστε ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που γιορτάζουμε την επανεκκίνηση των πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Καναδά, γιατί ελπίζουμε ότι στο κοντινό μέλλον οι απευθείας πτήσεις από και προς την άλλη άκρη του Ατλαντικού θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι η Air Canada αναδείχθηκε το 2019 ως η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον Καναδά και συμπεριελήφθη μεταξύ των 20 κορυφαίων παγκοσμίως, κάτι που αναδεικνύει τη σημασία της παρουσίας της στην Ελλάδα.

«Οι έως και 2 ημερήσιες πτήσεις μας κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, όχι μόνο θα παρέχουν στους πελάτες μας από την Ελλάδα απευθείας σύνδεση με τον Καναδά, αλλά επιπλέον άμεσες ανταποκρίσεις σε όλες τις πόλεις του Καναδά, καθώς επίσης και στο εκτεταμένο δίκτυό μας σε Βόρεια Αμερική και Καραϊβική», τόνισε από την πλευρά του ο Stefano Casaregola, περιφερειακός διευθυντής Πωλήσεων της Air Canada στην Ελλάδα, επισημαίνοντας, ότι η ζήτηση που καταγράφεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι είναι ισχυρή, στοιχείο που επιτρέπει στην εταιρεία να συνεχίσει να επενδύει στην ελληνική αγορά.

Όπως σημείωσε μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, η διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Ιωάννα Παπαδοπούλου, η Air Canada ακολουθεί ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, με την κίνηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να έχει ενισχυθεί 5,6 φορές από το 2010 έως το 2022.

Το 2022 η επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε σε 259 χιλιάδες ταξιδιώτες μεταξύ Αθήνας και Καναδά. Η Air Canada το 2022 ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019, αρχής γενομένης από το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, και μέχρι στιγμής έχει κάνει ένα πολλά υποσχόμενο και «δυνατό» ξεκίνημα το 2023, όχι μόνο συνδέοντας την Αθήνα με τον Καναδά, αλλά προσφέροντας συνδέσεις με τη Δυτική Ακτή, γεγονός που την καθιστά έναν ζωτικό παίκτη στην αγορά των ΗΠΑ.

Η θέση του Καναδά

Ενδεικτικά της σημασίας της καναδικής αγοράς για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών είναι τα επίσημα στοιχεία από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, σύμφωνα με τα οποία, ο Καναδάς είναι η 14η μεγαλύτερη διεθνής και απευθείας αγορά της Αθήνας, με αύξηση 6% σε επίπεδο επιβατικής κίνησης το 2022 σε σχέση με το 2019. Παράλληλα, είναι η 10η μεγαλύτερη αγορά σε επίπεδο διεθνών αφίξεων, με άνοδο 2% συγκριτικά με τα προ πανδημίας νούμερα.

Οι Καναδοί ταξιδεύουν στην Ελλάδα κατά κύριο λόγο για αναψυχή (80%), ενώ αρκετοί είναι και όσοι ταξιδεύουν από την άλλη άκρη του Ατλαντικού με σκοπό να επισκεφθούν φίλους και συγγενείς (18%), με τη μέση διάρκεια ενός ταξιδιού -το οποίο και προγραμματίζουν περίπου 70 ημέρες πριν- να κυμαίνεται γύρω στις 20 ημέρες.

Το δρομολόγιο

Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν το καλοκαιρινό δρομολόγιο της εταιρείας μεταξύ της Αθήνας και του Μόντρεαλ θα εκτελείται έως τις 26 Νοεμβρίου 2023, ενώ το εποχικό δρομολόγιο μεταξύ της ελληνικής πρωτεύουσας και του Τορόντο θα προσφέρεται έως τις 27 Νοεμβρίου 2023.

Και τα δύο δρομολόγια θα πραγματοποιούνται καθημερινά κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, δηλαδή το διάστημα από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο, με την Air Canada να προσφέρει τις περισσότερες απευθείας πτήσεις από την Ελλάδα προς τον Καναδά από οποιαδήποτε άλλη αεροπορική εταιρεία.

Μάλιστα, όπως επεσήμαναν οι επικεφαλής της αεροπορικής με έδρα το Μόντρεαλ, η Air Canada θα προσφέρει 800 θέσεις ημερησίως το εξάμηνο Μαΐου - Οκτωβρίου στα δύο δρομολόγιά της προς Μόντρεαλ και Τορόντο.

Το πρόγραμμα της Air Canada περιλαμβάνει 51 αεροδρόμια των ΗΠΑ και έως 400 καθημερινές πτήσεις μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ. Πρόκειται επί της ουσίας για τον εθνικό αερομεταφορέα του Καναδά και είναι ιδρυτικό μέλος της Star Alliance, του πιο ολοκληρωμένου δικτύου αεροπορικών μεταφορών στον κόσμο.

Παρέχει προγραμματισμένες πτήσεις απευθείας σε περισσότερα από 180 αεροδρόμια στον Καναδά, στις Ηνωμένες Πολιτείες και διεθνώς σε έξι ηπείρους.

Γιώργος Αλεξάκης

AIR CANADAπτήσειςΑθήναΚαναδάςανάπτυξη
Keywords
Τυχαία Θέματα