Τέξας: Νόμος απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα κύησης

09:39 2/9/2021 - Πηγή: Reporter

Ένας νόμος που απαγορεύει την άμβλωση μετά τις έξι εβδομάδες της εγκυμοσύνης τέθηκε σε ισχύ στην πολιτεία του Τέξας των ΗΠΑ.

Ο νόμος απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την ανίχνευση αυτού που οι ακτιβιστές κατά της έκτρωσης αποκαλούν ‘εμβρυϊκό καρδιακό παλμό’, κάτι που οι ιατρικές αρχές λένε ότι είναι παραπλανητικό.

Ο νόμος σε ισχύ αφότου

το Ανώτατο Δικαστήριο δεν απάντησε σε επείγουσα προσφυγή από παρόχους αμβλώσεων.

Γιατροί και ομάδες δικαιωμάτων των γυναικών έχουν επικρίνει έντονα τον νόμο.

Αυτή η απόφαση δίνει σε κάθε άτομο το δικαίωμα να μηνύσει γιατρούς που κάνουν έκτρωση μετά το όριο των έξι εβδομάδων.

Ο λεγόμενος νόμος "Heartbeat Act" υπογράφηκε από τον κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ τον Μάιο.

Όμως, ομάδες δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Planned Parenthood και της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), ζήτησαν τότε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αποκλείσει τη νομοθεσία.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, η ACLU επιβεβαίωσε ότι το δικαστήριο "δεν απάντησε στο αίτημά μας", προσθέτοντας: "Η πρόσβαση σε σχεδόν όλες τις αμβλώσεις μόλις διακόπηκε για εκατομμύρια ανθρώπους".

Η ομάδα, η οποία λέει ότι έως και το 90% των αμβλώσεων στο Τέξας πραγματοποιούνται μετά από τις έξι εβδομάδες κύησης, περιέγραψε την εξέλιξη ως «κατάφωρα αντισυνταγματική».

Η αμερικανική ομάδα υγείας των γυναικών Planned Parenthood επίσης καταδίκασε την απαγόρευση, κάνοντας tweet: "Ό,τι και να γίνει, δεν κάνουμε πίσω και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Όλοι αξίζουν την πρόσβαση στην άμβλωση".

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε το νομοσχέδιο ως "ακραίο", προειδοποιώντας ότι θα "επηρεάσει σημαντικά" την πρόσβαση σε περίθαλψη για άμβλωση, ιδιαίτερα για τους πολίτες του Τέξας με χαμηλό εισόδημα και για τις φυλετικές μειονότητες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ακόμη την εξουσία να ανατρέψει την απαγόρευση σε μεταγενέστερο στάδιο.

Τέξαςαμβλώσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα