Τετραμερής της Ρώμης: Απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση

Κοινό μέτωπο, με στόχο την υιοθέτηση μέτρων για τη στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση, δημιουργούν Αθήνα, Ρώμη, Μαδρίτη και Λισαβόνα, μέσω της τετραμερούς διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάριο Ντράγκι, Πέδρο Σάντσεθ και Αντόνιο Κόστα συζήτησαν αναλυτικά, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των “27” ηγετών στις 24 και 25 Μαρτίου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει λόγο για κοινή πεποίθηση των τεσσάρων ηγετών ότι η αντιμετώπιση μίας τέτοιας πρόκλησης που αφορά

κυρίως στα πιο ευάλωτα στρώματα και στις επιχειρήσεις απαιτεί και κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.

«Δυστυχώς συμμετείχα μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της ασθένειας μου με κορονοϊό και στερήθηκα την εξαιρετική φιλοξενία του Μάριο Ντράγκι», είπε διαδικτυακά ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε:

Ως συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι οι εξωφρενικές ανατιμήσεις στο κόστος της ενέργειας. Κοινή μας πεποίθηση είναι ότι η αντιμετώπιση τέτοιας πρόκλησης ειδικά για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα απαιτεί και κοινή ευρωπαϊκή απάντηση με δράσεις που θα προφυλάσσουν τις κοινωνίες μας μέχρι τον τερματισμό του πολέμου και την ομαλοποίηση των αγορών. Όταν αυξάνονται 5-6 φορές οι τιμές των καυσίμων, κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να τις καλύψει και συμφωνούμε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει εθνικά».

«Νάρκη» στην ευρωπαϊκή ιδέα η ενεργειακή κρίση

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις χθεσινές εξαγγελίες μέτρων 1,1 δισ. ευρώ, επανέλαβε ότι οι εθνικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν, «γι αυτό μιλάμε για εναρμονισμένες ευρωπαϊκές ρυθμίσεις έναντι κερδοσκοπικών δράσεων».

Όλοι πιστεύουμε στις ελεύθερες αγορές αλλά όταν γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων απαιτούνται ρυθμίσεις, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προειδοποίησε:

«Νάρκη στην ευρωπαϊκή ιδέα, η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην ήπειρό μας. Εμείς στην Ελλάδα πληρώσαμε βαρύ τίμημα την προηγούμενη δεκαετία. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στις διασυνδέσεις, να επενδύσουμε στις διασυνδέσεις μας με την Αφρικανική Ήπειρο. Συμφωνήσαμε το κείμενο που θα εγκρίνουμε. Τα γεγονότα στην Ουκρανία υπογραμμίζουν την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας στην Ευρώπη, την αύξηση των στρατιωτικών μας δαπανών και πως αυτές θα αντιμετωπιστούν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς είναι σαφές πως θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό μας».

Η κίνηση της Ελλάδας

Τα γεγονότα στην Ουκρανία αποδεικνύουν την ανάγκη ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, ενώ θα μας απασχολήσει και η αύξηση των εθνικών αμυντικών προϋπολογισμών, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε: «Θέλω, επίσης, να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και δη στην Μαριούπολη, που έχει καταστεί σύμβολο αντίστασης. Γνωρίζετε το έντονο ενδιαφέρον μας, καθώς εκεί διαβιούν περισσότεροι από 100.000 Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής. Η Ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει μετά το τέλος των εχθροπραξιών την ανακατασκευή του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, που βομβαρδίστηκε, ως ελάχιστη ένδειξη στήριξης».

ΜητσοτακηςΝτράγκιΣάντσεθΚόστα
Keywords
Τυχαία Θέματα