Τέσσερα “αγκάθια” μεταξύ Τρόικας και κυβέρνησης

01:51 9/5/2011 - Πηγή: Reporter
Εργασίας, Οικονομικών,Μεταφορών και Υγείας. Αυτά είναι τα τέσσερα υπουργεία που οι εκπρόσωποι της Τρόικας θα αφιερώσουν πολύ χρόνο την περίοδο της παραμονής τους στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης για την τέταρτη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ.Το τεχνικό κλιμάκιο το οποίο βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα στη χώρα μας εντόπισε σημαντικές καθυστερήσεις στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος, ιδιαίτερα στα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, των εργασιακών σχέσεων, των κλειστών επαγγελμάτων
και της φοροδιαφυγής. Εκεί θα εστιάσουν και οι επικεφαλής, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις τόσο εντός της κυβερνητικής ομάδας όσο και εντός της κοινοβουλευτικής.

Παράλληλα, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015 θα τεθεί στο μικροσκόπιο της Τρόικας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνουν παρεμβάσεις σχετικά με την αναπροσαρμογή που μπορεί να χρειαστεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Λουξεμβούργο. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στο φιλόδοξο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, έως το 2015, καθώς η τρόικα θεωρεί ότι υπάρχουν καθυστερήσεις.

Τα μεγάλα αγκάθια θα αποτελέσουν για ακόμη μία φορά η ευελιξία στην αγορά εργασίας, με καθιέρωση ελαστικού ωραρίου και πλήρη εφαρμογή του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, ο εξορθολογισμός δαπανών στα νοσοκομεία, η περικοπή αποδοχών στις ΔΕΚΟ και η ταχύτερη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, η επιτάχυνση του προγράμματος μετατάξεων από επιχειρήσεις που συγχωνεύονται ή ιδιωτικοποιούνται.

Παράλληλα, η Τρόικα θα ζητήσει από την κυβέρνηση, και ιδιαίτερα από το Υπουργείο Οικονομικών τη βελτίωση των εσόδων, με εκσυγχρονισμό του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τη βελτίωση του μηχανισμού σύλληψης της φοροδιαφυγής.
Η αποστολή ολοκληρώνεται την Τετάρτη 18 Μαΐου.
Keywords
Τυχαία Θέματα