Ταμείο Ανασυγκρότησης: 500 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 250 δισ. ευρώ δάνεια

Το Ταμείο Ανασυγκρότησης που θα προτείνει η Κομισιόν περιλαμβάνει μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών των κρατών - μελών της ΕΕ ύψους 750 δισ. ευρώ σε ένα... μίγμα επιχορηγήσεων και δανείων. Η Ελλάδα λαμβάνει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις.

Πληροφορίες του Bloomberg και του Reuters αναφέρουν πως το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει ένα... μίγμα δανείων

και επιδοτήσεων, ώστε να ικανοποιήσει και τα δύο βασικά στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί εντός της ΕΕ. Η πλειοψηφία των χωρών συντάσσεται με την πρόταση Μέρκελ - Μακρόν για επιδοτήσεις υπό όρους ύψους 500 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι "σκληροί" του Βορρά, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία και Αυστρία, ζητούν να υπάρξουν μόνο δάνεια.

Η Κομισιόν προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, προσφέρει επιδοτήσεις, αλλά και δάνεια στο πακέτο της. Το συνολικό "πακέτο" θα ανέρχεται στα 750 δισ. ευρώ. Τα 500 δισ. θα δοθούν στις χώρες ως επιχορηγήσεις, ενώ τα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Θυμίζουμε βέβαια πως πως ήδη υπάρχουν και τα δάνεια από το Μηχανισμό του ESM που επίσης φτάνουν συνολικά τα 240 δισ. ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες για το σχέδιο, θα παρουσιάσει εντός της ημέρας, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς έχει σημασία να μάθουμε και τους όρους με τους οποίους θα συνδέονται οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως οι επιχορηγήσεις θα συνδέονται με αυστηρούς όρους, θα είναι προσυμφωνημένο το πού θα διοχετευθούν τα χρήματα, ενώ θα υπάρχει και έλεγχος αν όντως τα χρήματα επενδύονται όπως έχει συμφωνηθεί.

Όσο για τη χρηματοδότηση του προγράμματος αναμένεται το μεγαλύτερο μέρος του να χρηματοδοτηθεί μέσω κοινής έκδοσης χρέους, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Υπολογίζεται ότι η Ιταλία θα λάβει 81,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις βάσει της πρότασης της Επιτροπής της ΕΕ. Η Ελλάδα λαμβάνει 22,5 δισ. επιχορηγήσεις. Με τα δάνεια μπορεί να φτάσει στα 32 δισ. ευρώ συνολικά.

Να σημειωθεί πως η παραπάνω πρόταση πρέπει να λάβει την έγκριση από τους ηγέτες της ΕΕ, κάτι που δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολο. Ωστόσο, η πλειοψηφία των χωρών φαίνεται να στηρίζει το σχέδιο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΕΕΣΧΕΔΙΟΚΟΜΙΣΙΟΝδανειαεπιδοτήσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα