Επίτροπος Hogan: Μη ρεαλιστικός στόχος η «αυτάρκεια» της Ε.Ε.

Προκληθείς ευθέως από την Γαλλίδα ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας, Julie Lechanteux, σχετικά με το αν προτίθεται η ΕΕ να αλλάξει την εμπορική της πολιτική, μετά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ο Επίτροπος Hogan, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για το τι πρέπει να πράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να επανέλθει στη εμπορική κανονικότητα.

Ο Επίτροπος σημειώνει ότι η επίπτωση της κρίσης του κορονοϊού στο διεθνές εμπόριο θα είναι σημαντική, κάτι που έχει επισημάνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, που αναμένει πτώση μεταξύ 13% και 32%

το 2020.

Υπογραμμίζει δε ιδιαίτερα ότι, δεδομένης της σημασίας του διεθνούς εμπορίου για την ευρωπαϊκή οικονομία, με περισσότερες από 35 εκατομμύρια θέσεις εργασίας να βασίζονται στις εξαγωγές της ΕΕ, είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΕ να έχει μία ανοιχτή εμπορική πολιτική ,ως μέρος οποιουδήποτε μελλοντικού σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης.

Ακολούθως δε αναφέρει ότι, το εμπόριο δεν αφορά μόνο εξαγωγές και ότι, για μια ήπειρο τόσο φτωχή σε πρώτες ύλες όπως η Ευρώπη, η αυτάρκεια δεν αποτελεί επιλογή και οι εισαγωγές είναι απαραίτητες.

Η κρίση του Coronavirus, λέει Επίτροπος, ανέδειξε την ανάγκη επικέντρωσης των προσπαθειών για τη διασφάλιση της στρατηγικής της ΕΕ στην αυτονομία.

Αυτό, όμως, διευκρινίζει, δεν σημαίνει ότι η ΕΕ πρέπει να στοχεύει στην αυτάρκεια, καθώς αυτό δεν είναι ρεαλιστικός στόχος.

Αντίθετα, καταλήγει, η Κομισιόν θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη διατήρηση και την ενίσχυση κανόνων που βασίζονται στο εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θα είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ μπορεί να προστατευθεί από αθέμιτες πρακτικές, και η Κομισιόν θα συνεχίσει να αναπτύσσει την εργαλειοθήκη για διασφαλίσει τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλίδα ευρωβουλευτής στην ερώτηση της ανέφερε ότι:

- Η τρέχουσα κρίση, στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, δημιουργεί αμφιβολίες για το φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο που επέλεξε η ΕΕ, το οποίο βασίζεται στο ελεύθερο εμπόριο και σε μια εντελώς ανοιχτή πολιτική εμπορικών συμφωνιών με 72 χώρες - συμφωνίες οι οποίες, συχνά, δεν είναι αθέμιτες και επαχθείς για τις εθνικές οικονομίες και εταιρείες.

- Η επιδημία κορονοϊού θα πρέπει να μας κάνει να αμφισβητήσουμε την εξάρτησή μας από την κινεζική αγορά, στην οποία έχουμε εμπιστευτεί ορισμένα τμήματα της οικονομίας μας που είναι στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια και την κυριαρχία μας.

- Αυτή η πολιτική έρχεται σε αντίθεση με την προστατευτική πολιτική στις ΗΠΑ, η οποία χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο την εθνική ασφάλεια ως επιχείρημα, για άρνηση ξένων επενδύσεων.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Julie LechanteuxΦιλ ΧόγκανΕυρωπαϊκή ΕνωσηΕμπόριοεισαγωγές
Keywords
Τυχαία Θέματα