Ταϊβάν: Οι σχέσεις με την Κίνα θα αποφασιστούν απ’τον λαό

11:39 1/1/2024 - Πηγή: Reporter

Οι σχέσεις της Ταϊβάν με την Κίνα πρέπει να αποφασιστούν από τη βούληση του λαού και η ειρήνη πρέπει να βασίζεται στην «αξιοπρέπεια».

Αυτό δήλωσε η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, μετά τις δηλώσεις του ηγέτη της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος είπε πως η «επανένωση» με το νησί είναι αναπόφευκτη.

Τα σχόλια που έκανε ο Σι, σε ομιλία του, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς,

ήταν σε έναν πιο ισχυρό τόνο σε σχέση με πέρυσι, που είχε πει πως οι δύο λαοί «μέλη της ίδιας οικογένειας».

Η Τσάι είπε πως η πιο σημαντική αρχή για την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί στις σχέσεις με την Κίνα είναι η δημοκρατία.

«Αυτό σημαίνει να λαμβάνουμε [υπόψη] την κοινή βούληση του λαού της Ταϊβάν ώστε να πάρουμε μια απόφαση. Στο κάτω κάτω, είμαστε μια δημοκρατική χώρα», είπε.

Η Κίνα θα πρέπει να σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ταϊβάν και είναι ευθύνη και των δύο πλευρών να διατηρήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στο στενό, πρόσθεσε η Τσάι.

Η Κίνα έχει χαρακτηρίσει τις εκλογές ως μία επιλογή μεταξύ πολέμου και ειρήνης και έχει αρνηθεί πολλές προτάσεις της Τσάι για συνομιλίες, πιστεύοντας πως υποστηρίζει αυτονομία.

Η Τσάι έχει καταστήσει προτεραιότητα την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της άμυνας της Ταϊβάν, περιλαμβανομένης και της ώθησης για τη δημιουργία ενός εγχώριου προγράμματος υποβρυχίων.

«Όλων τα σπίτια έχουν κλειδαριές, όχι για να προκαλέσουμε τον γείτονα της διπλανής πόρτας αλλά για να είμαστε οι ίδιοι πιο ασφαλής. Είναι το ίδιο και με τις πόρτες της χώρας. Ο λαός της Ταϊβάν θέλει ειρήνη, αλλά θέλουμε ειρήνη με αξιοπρέπεια», είπε.

#Κίνα #Ταϊβάν #ΠΟΛΙΤΙΚΗ #διμερείς_σχέσεις
Keywords
Αναζητήσεις
taivan-oi-scheseis-me-tin-kina-tha-apofasistoun-apton-lao.htm
Τυχαία Θέματα