Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα σε υποχώρηση

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος αναφοράς στην Κίνα υποχώρησαν 2% τη Δευτέρα, λόγω ανησυχιών για διακοπές στην παραγωγή και τις μεταφορές, αφού η χώρα ανέφερε κρούσματα της παραλλαγής Omicron του κορονοϊού το Σαββατοκύριακο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος με τις περισσότερες συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων Dalian, για παράδοση Μαΐου, υποχώρησαν στα 700 γιουάν (109,85 $) ανά τόνο. Εν τω μεταξύ, οι spot τιμές του σιδηρομεταλλεύματος με περιεκτικότητα

σε σίδηρο 62% για παράδοση στην Κίνα, αυξήθηκαν κατά 1 δολάριο στα 128,5 δολάρια ανά τόνο την Παρασκευή, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων SteelHome.

Η βόρεια παράκτια πόλη Τιαντζίν έχει ενισχύσει τους ελέγχους εξόδου μετά τον εντοπισμό τοπικών κρουσμάτων Omicron. Η κεντρική επαρχία Χενάν ανέφερε επίσης δύο τοπικά κρούσματα Omicron στην ίδια αλυσίδα μετάδοσης.

Στο γενικότερο κλίμα της υποχώρησης των τιμών και της μεταδοτικότητας της Omicron, η ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου εμφανίζεται με σημάδια ύφεσης και αναμένεται η πορεία μετά τη κινέζικη πρωτοχρονιά 1 Φεβρουαρίου 2022.

Ο Βαλτικός δείκτης της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου υποχώρησε 0,5% και τερμάτισε στις 2.277 μονάδες τη Δευτέρα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Δεκεμβρίου. Ο δείκτης ναυλαγοράς στο μέγεθος panamax που παρακολουθεί φορτία περίπου 60.000 έως 70.000 τόνων άνθρακα και σιτηρών, υποχώρησε 3,7% στις 2.849 μονάδες και ο δείκτης supramax υποχώρησε κατά 73 μονάδες και τερμάτισε στις 2.001, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης της ναυλαγοράς στο μεγαλύτερο μέγεθος capesize που κατευθύνει σημαντικά τη συνολική απόδοση του βαλτικού δείκτη της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου ενισχύθηκε κατά 122 μονάδες, ή 5%, και τερμάτισε στις 2.554 μονάδες. Τα κέρδη όμως που εμφανίστηκαν για τα πλοία capsizes επισκιάστηκαν από τις απώλειες στα μικρότερα μεγέθη πλοίων και δεν κατάφεραν να ενισχύσουν τη πορεία της απόδοσης του Baltic Dry Index.

Τα μέσα ημερήσια κέρδη για τα capesizes, τα οποία μεταφέρουν φορτία 150.000 τόνων, όπως σιδηρομετάλλευμα και άνθρακας, αυξήθηκαν κατά 1.014 δολάρια στα 21.181 δολάρια.

Ο δείκτης panamax υποχώρησε 108 μονάδες, ή 3,7%, στις 2.849. Τα μέσα ημερήσια κέρδη για τις panamaxes, που μεταφέρουν φορτία άνθρακα 60.000-70.000 τόνων άνθρακα ή σιτηρών, μειώθηκαν κατά 965 δολάρια στα 25.645 δολάρια. Aξίζει να σημειωθεί ότι μακροπρόθεσμα η ναυλαγορά φαίνεται να υποστηρίζεται από το κλίμα γύρω από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και τη μερική ανάκαμψη της ζήτησης χάλυβα.

Μαρία Μπερτζελέτου

Συμβόλαια Μελλοντικής ΕκπλήρωσηςσιδηρομετάλλευμαΚίνα
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα